"Geen medische experimenten in Oostvaardersplassen"

LELYSTAD • Za 21 maart 2020 | 10:16 • Zaterdag 21 maart 2020 | 10:16

Beperking van het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen door middel van anticonceptie zou neerkomen op een medisch experiment en om die reden wijzen Gedeputeerde Staten dat plan af. Dat zegt gedeputeerde Michiel Rijsberman zaterdag in het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Rijsberman baseert zich op onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Utrecht. Hij stelt vast dat chemische anticonceptie via bijvoorbeeld een prikpil niet mogelijk is, omdat in Nederland geen middelen zijn toegelaten die geschikt zijn voor heckrunderen en konikpaarden. "Dan zouden we bij het ministerie de status van medisch experiment moeten aanvragen, en zo'n experiment zien wij niet zitten", zegt de gedeputeerde.

Sommige oppositiepartijen en actievoerders dringen al lange tijd aan op anticonceptie als diervriendelijk alternatief voor het afschieten van dieren. Rijsberman: "Dan krijg je een soort dierproeven in de Oostvaardersplassen. Er is al genoeg gebeurd in het gebied; om nou ook nog te beginnen aan een medisch experiment gaat ons te ver."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel