Coronabedden: iedereen zet z'n schouders eronder

EMMELOORD • Wo 25 maart 2020 | 23:01 • Woensdag 25 maart 2020 | 23:01

In een week tijd een trainingscentrum voor medewerkers ombouwen tot opvangplek voor coronapatiënten. Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Emmeloord deed het.

In het Dokter Jansencentrum, het voormalige ziekenhuisgebouw, kunnen vanaf donderdag patiënten terecht. De zorggroep wil hiermee bijdragen aan het aanpakken van de coronacrisis.

"Wij zijn gespecialiseerd in zorg, hebben hart voor zorg, en willen we hier onze verantwoordelijkheid nemen", zegt teammanager Berry Schaake. Acht bedden zijn er in eerste instantie beschikbaar. Deze zijn bedoeld voor coronapatiënten die geen ziekenhuiszorg nodig hebben, maar niet meer thuis kunnen blijven. Ook is het mogelijk dat mensen na een ziekenhuisopname verder aansterken op de corona-afdeling van de Zorggroep.

Gebouw biedt voordelen
Dat het Dokter Jansencentrum vroeger dienst deed als ziekenhuis heeft zo zijn voordelen zegt Schaake. "Alle faciliteiten zijn in principe in de basis aanwezig. Dat maakt dat je er goed op kunt bouwen."

Toch moest er de afgelopen week het nodige gebeuren. De unieke situatie maakt dat iedereen meteen zijn schouders eronder heeft gezet en aan de slag is gegaan, vertelt Schaake.

Uitbreiding mogelijk
Mocht het nodig zijn dan kan er uitgebreid worden. "We kunnen in overleg met de GGD op zeer korte termijn vijftien bedden bijschakelen." Dan moet er wel gezocht worden naar extra personeel, zo geeft Schaake aan.

"Met een bed alleen heb je nog geen zorg. Je zult ook medewerkers moeten hebben. Voor de eerste acht bedden kunnen wij als Zorggroep Oude en Nieuwe Land de bemensing doen. Voor uitbreiding hebben we samenwerking nodig met andere zorgpartners." Hij noemt ook de mogelijkheid dat mensen die in het verleden in de zorg gewerkt hebben en nu weer aan de slag willen gaan ingezet gaan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel