Reumatoloog heeft geen recht op dossiers failliet ziekenhuis

LELYSTAD • Do 26 maart 2020 | 17:28 • Donderdag 26 maart 2020 | 17:28

Reumatoloog Paul Baudoin heeft geen recht op de patiëntendossiers van het failliete MC Zuiderzee uit Lelystad. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald.

Baudoin werkte in het ziekenhuis dat anderhalf jaar geleden failliet ging. Inmiddels werkt hij bij Reumazorg Flevoland. Hij wilde de dossiers van zijn patiënten meenemen naar zijn nieuwe werk, maar de curatoren van het MC Zuiderzee willen die niet overdragen.

De reumatoloog eiste dat hij kopieën zou krijgen van de dossiers van alle patiënten die hij tijdens zijn tijd in het MC Zuiderzee had behandeld. Hij vindt dat hij zijn patiënten moet kunnen helpen als ze bij hem komen.

Voldaan aan wettelijke plicht
Een arts heeft de wettelijke verplichting om patiëntendossiers te bewaren. De curatoren vonden dat aan die plicht voldaan werd toen de dossiers aan het St Jansdal-ziekenhuis overgedragen werden. De reumatoloog was zeven jaar in loondienst bij het Zuiderzeeziekenhuis en dus werd op die manier gewoon de wet gevolgd. De rechter was het daarmee eens.

Ruzie om patiënten
Het MC Zuiderzee ging in oktober 2018 failliet. Het St Jansdal uit Harderwijk nam toen het ziekenhuis over. Al snel ontstond er ruzie over de dossiers van patiënten. De Beekman Kliniek was een zelfstandige kliniek in het ziekenhuis, maar had wel dossiers op het systeem van het MC Zuiderzee opgeslagen. Een half uur voor er een rechtszaak over die gegevens zou dienen, kreeg de kliniek alsnog toegang tot de dossiers en was de rechtszaak van de baan.

Baudoin lag al eerder overhoop met de curatoren. Hij werd samen met een kaakchirurg uit het ziekenhuis gezet, vlak voor de overname. Ze zouden patiënten van het ziekenhuis geronseld hebben voor hun eigen kliniek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel