Wageningen Bioveterinary Research kan coronatesten leveren

LELYSTAD • Do 26 maart 2020 | 17:28 • Donderdag 26 maart 2020 | 17:28

Het laboratorium van het Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad kan dagelijks tot 1.500 monsters van patiënten met een verdenking van het coronavirus testen. Dat is een enorme uitbreiding van de huidige capaciteit. Dat meldt Nieuws en Co op NPO Radio1.

Op dit moment is de capaciteit volgens minister Hugo de Jonge zo'n 2.000 tests per dag. Dankzij de inbreng van het laboratorium kan die capaciteit bijna worden verdubbeld. Veel hoogleraren microbiologie bepleiten nog steeds de noodzaak om veel meer te testen dan nu gebeurt.

Volgens directeur Ludo Hellebrekers kan het testen snel beginnen. "Op het ogenblik doen wij de laatste kwaliteitstesten op een nieuw apparaat. Vanaf volgende week kunnen wij gaan testen en opschalen", verwacht Hellebrekers.

Hellebrekers heeft via een brief aan het ministerie van Landbouw zowel het ministerie van Volksgezondheid als ook het RIVM geïnformeerd over de testcapaciteit die hij beschikbaar heeft. "Het antwoord dat we hebben gekregen is dat men er in het crisisoverleg heel hard mee bezig is. Onze test is al gevalideerd. Op dit moment vindt er nog een laatste controle plaats op monsters die al getest zijn om te kijken of we dezelfde uitkomsten krijgen."

Trainingen
De medewerkers van Wageningen Bioveterinary Research worden nu getraind in het gebruik van hun nieuwe Kingfisher isolatierobot. Er worden extra laboranten uit andere labs van de Wageningen University bijgeschoold om straks bij te springen als er dag en nacht gewerkt moet worden of als veel personeelsleden ziek worden. Wageningen Food Safety Research stelt ook mensen beschikbaar die al getraind zijn in dit werk.

Voorlopig hebben ze voldoende testmateriaal. Voor de nieuwe Kingfisher is materiaal beschikbaar voor 14.000 tests en het lijkt volgens Hellebrekers geen probleem om aan meer te komen. Voor het tweede apparaat, de MagNaPure, is het lab wel afhankelijk van extra productie van materialen door de fabrikant.

Het onderzoeksinstituut is gespecialiseerd om bij een dierziekte-uitbraak op grote schaal monsters af te nemen en te testen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel