Strikte regels voor vervoer in rolstoel- of deeltaxi

FLEVOLAND • Do 26 maart 2020 | 21:13 • Donderdag 26 maart 2020 | 21:13

Het leerlingenvervoer en vervoer van en naar dagbestedingen is door de coronamaatregelen grotendeels stil komen te liggen, maar taxibedrijven rijden nog steeds voor Flevolanders die bijvoorbeeld voor behandeling naar een zorginstelling moeten of niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. Om dit veilig te laten verlopen, zijn strikte regels opgesteld.

Zo hebben in Almere de gemeente, taxibedrijf Salders en belangenorganisaties afgesproken dat taxibussen nog maar maximaal twee passagiers tegelijkertijd mogen vervoeren. In personenbussen moet er dan wel minimaal 1,5 meter afstand tussen de passagiers blijven. In een personenauto mag maar maximaal één passagier worden meegenomen. Als die rechts achterin gaat zitten, is er volgens de gemeente en het taxibedrijf voldoende afstand tussen passagier en chauffeur.

Passagiers wordt gevraagd om de ritten zoveel mogelijk op rekening te betalen. Zo hoeft er geen contant geld te worden uitgewisseld en kunnen passagier en chauffeur voldoende afstand tot elkaar houden.

De chauffeurs moeten fysiek contact met passagiers voor, tijdens en na de rit vermijden. Bij rolstoelvervoer is dat wel lastig, omdat de chauffeur dichtbij moet komen om de rolstoel vast te zetten in de taxibus.

Vanwege de corona-dreiging is het aantal ouderen dat gebruik maakt van taxi's wel teruggelopen. De gemeente Almere vraagt ook om niet-noodzakelijke ritten liever een paar weken uit te stellen. Andere ritten, zoals bijvoorbeeld het vervoer van inwoners mensen naar een dialysecentrum gaan gewoon door. Ook wordt nog steeds een aantal mensen naar dagbestedingen vervoerd.

Passagiers wordt gevraagd om wel voorafgaand aan de rit de handen te wassen, in de binnenkant van de elleboog te niesen en hoesten. Ook moeten ze geen papieren zakdoekjes in de taxi achterlaten.

Andere gemeenten
Ook elders in Flevoland rijden nog taxi's en busjes. De gemeenten Noordoostpolder en Dronten laten weten dat ook op elke rit in hun gebied de landelijke maatregelen van toepassing zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel