Voedselbanken blij met lokale steun en opgezette acties

FLEVOLAND • Vr 27 maart 2020 | 15:25 • Vrijdag 27 maart 2020 | 15:25

De Flevolandse voedselbanken zijn tijdens de coronacrisis blij met de steun van boeren, met lokale inzamelingsacties en met de hulp van extra vrijwilligers. Volgens de voedselbanken konden zij mede daardoor hun klanten deze week ondanks de bijzondere omstandigheden een normaal gevuld pakket aanbieden.

Voedselbank Noordoostpolder werd deze week verrast door een grote partij houdbare producten die door de protestantse gemeente was verzameld. Ook in Dronten dragen de kerken hun steentje bij. Bij verschillende leden van de Dronter kerken staat sinds kort een krat in de tuin waarin inwoners houdbare producten doneren. Ook de Lionsclub en het Golfpark hebben de voedselbank ondersteund.

De voedselbank in Zeewolde heeft momenteel veel extra aanvoer van horeca die noodgedwongen gesloten moet blijven. Daar zonder meer ook frisdrank bij, wat nu elk weekend aan de klanten wordt uitgedeeld. Ook de voetbalvereniging heeft spullen gebracht, omdat de kantine voorlopig gesloten blijft. Zeewoldenaar Jos Oostendorp is bovendien een inzamelingsactie gestart voor de lokale voedselbank.

Verder gaat Flevolandse afdeling van de PvdA zaterdag bij verschillende voedselbanken een voorraad ingezamelde houdbare producten afleveren.

Omdat ouderen uit voorzorg thuis blijven, vallen oudere vrijwilligers bij de voedselbanken soms uit en moeten er ook wat meer pakketten dan gebruikelijk bij klanten thuis bezorgd worden. In Noordoostpolder kon dit handig worden opgevangen doordat een taxichauffeur die momenteel zonder werk zit heeft aangeboden om alles rond te brengen. Bij de voedelbank in Lelystad hebben de medewerkers het druk omdat klanten tijdelijk de winkel niet in mogen. De voedselbank wordt hier tijdelijk geholpen door scholieren die de pakketten voor de klanten samenstellen.

Meer groente door wegvallen export
Omdat er in de omgeving veel boeren zijn, komt er bij de Flevolandse voedselbanken doorgaans voldoende verse groente binnen. Omdat de export grotendeels stil ligt, krijgen ze op dit moment zelfs extra aardappelen, wortels en andere gewassen.

De aanvoer van brood was vorige week door het vele hamsteren van consumenten nog een groot probleem. Maar omdat alle Nederlandse gezinnen nu genoeg in de vriezer hebben liggen, houden de supermarkten nu weer brood over en komt dat massaal bij de voedselbank binnen.

Zorgen over de langere termijn blijven
Uit een rondgang van Omroep Flevoland blijkt dat de voedselbanken zich wel zorgen maken over de langere termijn. De voorraden slinken en het lukt maar niet altijd in grote hoeveelheden spullen bij te kopen, omdat supermarkten ook zuiniger op hun voorraad zijn. Om die reden wordt inmiddels nagedacht over de uitgifte van voedselbonnen. Die bonnen kunnen dan bij een supermarkt worden ingeleverd. Omdat dit geleidelijk gebeurt, is dit voor een winkel beter te beheersen dan wanneer een voedselbank in één keer 150 producten bestelt.

De voedselbanken verwachten ook dat hun klantenkring de komende tijd zal groeien, onder meer omdat veel ZZP'ers in de moeilijkheden zijn gekomen. Daarnaast is het voor mensen met een minimum-inkomen door het gehamster ook lastiger geworden om in de supermarkt de goedkope producten te kopen. Hierdoor komen sommigen nu al in de problemen.

Landelijke inzameling
Er is een landelijke inzameling gestart voor de voedselbanken in Nederland. Er wordt geld ingezameld om logistieke problemen op te lossen en om aan de aangescherpte hygiënemaatregelen te kunnen voldoen. Voedselbanken Nederland hoopt in totaal 10 miljoen euro binnen te halen. De overheid en verschillende bedrijven hebben daarvan al ongeveer de helft gedoneerd. De campagne #staysafeengeef moet helpen die andere 5 miljoen bij elkaar te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel