Advocaten werken in coronacrisis digitaal door

ALMERE • Ma 30 maart 2020 | 6:15 • Maandag 30 maart 2020 | 6:15

Het zijn drukke tijden voor Alpha Advocaten in Almere. Ondanks de coronacrisis is er veel vraag naar juridische bijstand. Het gaat dan vooral om civiele zaken en zaken met betrekking tot arbeidsrecht. Dat zegt Geert Iem Roos, strafrechtadvocaat bij het kantoor.

Volgens Roos kunnen de zaken digitaal verwerkt worden. Er is zo min mogelijk fysiek contact. Gesprekken gaan telefonisch en uitwisselen van documenten kan via e-mail. De rechtspraak in Nederland ligt grotendeels stil door de coronamaatregelen. Rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges zijn dicht.

Alleen urgente zaken
Wat betreft strafrecht zijn de meeste zaken uitgesteld tot ten minste 6 april. Alleen de meest urgente strafzaken gaan door. Dit zijn zaken waar een rechterlijke beslissing niet achterwege kan blijven. Voorbeelden van urgente zaken zijn bijvoorbeeld zaken over de voorgeleidingen of hechtenis van verdachten. Ook zaken wat betreft faillissementen, zittingen rond verplichte zorg, urgente familiezaken zoals een uithuisplaatsing of ondertoezichtstelling komen toch soms voor.

Videocalls
Waar mogelijk vinden urgente rechtszaken plaats via videocalls. Als fysieke komst naar het gerechtsgebouw noodzakelijk is, worden er maatregelen genomen. Zoals het dragen van mondkapjes en het houden van gepaste afstand.

Digitale toekomst
Volgens advocaat Geert Iem Roos kunnen ook gesprekken met cliënten die vastzitten gewoon via de telefoon gevoerd worden. Juridisch is dat mogelijk. Volgens Roos moet er nu een slag gemaakt worden van papier naar digitaal, dat kan ook voor de toekomst goed zijn om in de rechtspraak sneller te kunnen werken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel