Flevoland wil duidelijkheid over Airport

LELYSTAD • Di 31 maart 2020 | 20:32 • Dinsdag 31 maart 2020 | 20:32

Er moet zo snel mogelijk een politiek besluit komen over de opening van de luchthaven in Flevoland. Dat vinden de directie van Lelystad Airport, de provincie en de gemeente Lelystad.

Wat de lokale overheden betreft, komt er in elk geval deze kabinetsperiode duidelijkheid. Ze willen ook met het kabinet in gesprek over de sociaaleconomische schade als gevolg van het herhaaldelijke uitstel van de opening van Lelystad Airport.

Dinsdag werd bekend dat de opening van het vanwege de coronacrisis is uitgesteld tot november volgend jaar. Volgens directeur van het vliegveld Hanne Buis van het vliegveld zou met een politiek besluit perspectief aan de luchtvaart en aan de regio worden gegeven: "Er is in de afgelopen jaren keihard gewerkt om de luchthaven gereed te krijgen voor openstelling." Verder zegt Buis: "Dat is gelukt, mede dankzij de goede samenwerking met alle partners én de regio. De coronacrisis en de grote economische onzekerheid zijn natuurlijk voor veel mensen de grootste zorg. Het is van het grootste belang dat de politieke besluitvorming in de Tweede Kamer nu zo snel mogelijk wordt afgerond."

De Schiphol Group laat weten dat de luchthaven "heeft kennisgenomen" van de beslissing van de minister om de opening te verplaatsen. Lelystad Airport moet deels het vakantievliegverkeer van Schiphol overnemen. Eind vorig jaar werd bekend dat Lelystad Airport nog een natuurvergunning nodig heeft, voordat het vliegveld in gebruik genomen kan worden voor vakantievliegverkeer. Hoewel de minister dit niet nodig vindt.

Provincie en gemeente teleurgesteld
Provincie Flevoland en gemeente Lelystad zeggen teleurgesteld te zijn over het uitstel, maar ze hebben begrip voor de harde realiteit van de coronacrisis. "De regio wordt sterk op de proef gesteld door het herhaaldelijke uitstel, nu al voor de 4e keer, en wil aandacht voor de daarvoor al geleden of nog te lijden sociaaleconomische schade."

Lelystad en de provincie zijn wel blij dat de minister een openingsdatum noemt waarop ze kunnen koersen. "Het is ons niet duidelijk waarom april 2021 onhaalbaar zou zijn. Wij rekenen erop dat het kabinet haar belofte om de besluitvorming over openstelling van Lelystad Airport deze kabinetsperiode af te ronden, inlost."

'Goed voor Flevoland, Nederland en Europa'
De provincie en Lelystad stellen dat een meerderheid van de inwoners van Flevoland en omliggende provincies wil dat Lelystad Airport open gaat. "De opening zorgt voor duizenden banen in deze regio en voor de broodnodige sociaaleconomische ontwikkeling. Lelystad Airport is innovatief, goed bereikbaar en wil de meest duurzame luchthaven van Europa worden. Opening van Lelystad Airport zorgt ervoor dat Schiphol voor Europa een poort tot de wereld kan blijven. Dit besluit is goed voor Flevoland, goed voor Nederland en goed voor Europa."

Heldere afspraken
De overheden willen met de minister nu heldere afspraken maken. "Op basis van het recente advies van de Commissie voor de mer worden de gevolgen van stikstofdepositie als gevolg van vliegverkeer nader onderzocht en in een passende beoordeling beschreven. Dan kan direct daarop het besluit tot de wijziging van het reeds in 2015 genomen Luchthavenbesluit Lelystad door de minister worden genomen."

Verder schrijven de overheden: "We rekenen er ook op dat de minister de Luchtvaartnota op korte termijn vaststelt, met daarin de eerder gemaakte beleidsafspraken over Lelystad Airport en Schiphol. Bovendien gaan we ervan uit dat de huidige faciliteiten, zoals luchtverkeersleiding op Lelystad Airport blijven bestaan, zodat bijvoorbeeld de Maintenance, Repair & Overhaul-bedrijven hiervan gebruik kunnen blijven maken."

Verplaatsing RDW
Provincie Flevoland gaat er ook vanuit dat de verplaatsing van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) op korte termijn wordt geregeld, zodat de ontwikkeling van het Mobiliteit en Infrastructuur Test Centrum, die in de Regiodeal Noordelijk Flevoland met het Rijk is overeengekomen, doorgaat. Noordelijk Flevoland rekent op deze ontwikkeling.

Tot slot zeggen de gemeente en de provincie graag het gesprek aan te gaan met het kabinet over de al geleden en nog te lijden sociaaleconomische schade als gevolg van het herhaaldelijke uitstel van de opening van Lelystad Airport.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel