Buurt naar rechter om bouw hoge telefoonmast

LELYSTAD • Di 31 maart 2020 | 21:16 • Dinsdag 31 maart 2020 | 21:16

Bewoners van de wijken Boeier en Punter in Lelystad stappen naar de rechter vanwege de bouw van een hoge telefoonmast in hun wijk. Via een voorlopige voorziening willen ze de bouw van de 40 meter hoge mast laten stilleggen tot de gemeente heeft gereageerd op bezwaren uit de buurt. Ook zou er wat de buurt betreft tot die tijd geen apparatuur in de mast mogen worden opgehangen.

De omwonenden maken zich zorgen over de straling van de telefoonmast, maar ze zijn vooral boos over het verpesten van hun uitzicht. KPN heeft in 2018 een vergunning voor de bouw van de mast gekregen. Tegen die vergunningsaanvraag zijn destijds volgens de gemeente geen bezwaren ingediend.

Maar de omwonenden vinden dat uit de tekst bij de vergunningsaanvraag op de gemeentepagina in de krant niet was op te maken dat er op deze locatie zo'n hoog en opvallend bouwwerk zou komen. Bij de aanvraag zou ook geen adres, maar uitsluitend een kadastraal nummer hebben gestaan.

Buurt voelt zich misleid
Volgens de gemeente is de vergunning in 2018 al onherroepelijk geworden. Dat KPN pas twee jaar later met de werkelijke bouw is begonnen, maakt volgens een woordvoerder geen verschil. Maar de buurt voelt zich misleid. De bewoners vinden dat er te weinig gelegenheid tot bezwaar is geboden. Ook hadden KPN en de gemeente de buurt actief moeten informeren.

'Afgeweken van advies'
Verder is de gemeente volgens hen zonder opgaaf van redenen afgeweken van een advies van de Welstandscommissie. Deze commissie gaf destijds aan dat er in Lelystad nog andere geschikte locaties voor de mast waren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel