Lelystad populaire bestemming voor watervogels

FLEVOLAND • Wo 1 april 2020 | 10:20 • Woensdag 1 april 2020 | 10:20

Er zijn meer wilde eenden dan vorig jaar in Lelystad. Dat blijkt uit de watervogeltelling van de KNNV Lelystad, de lokale Vereniging voor Veldbiologie. De cijfers zijn opmerkelijk, want landelijk is de eendenpopulatie sinds 1990 met zo’n dertig procent afgenomen.

Om de 'normale eend' onder de aandacht te brengen is het jaar 2020 uitgeroepen tot het jaar van de wilde eend. Dat initiatief komt van onder meer de Vogelbescherming Nederland.

Behalve de wilde eend kiezen ook de meerkoet, krakeend, kokmeeuw en het waterhoentje voor een ruim leven in Flevoland.

Niet alle watervogels kwamen in groten getale. De aalscholver verbleef dit jaar meer buiten de stad. Dat zegt Jeroen Reinhold, directeur van Landschapsbeheer Flevoland. Aalscholvers verleggen hun route geregeld. Meestal is dat afhankelijk van het weer. Afhankelijk van de wind en de kou verblijven ze in de stad of rond het IJsselmeer en Markermeer.

"Als je nu bij zonsopgang de stad in rijdt, zie je aalscholvers overtrekken," vertelt Reinhold. "Ze overnachten in het natuurpark vlak buiten de stad op een mooi eilandje waar geen vossen bij kunnen. ‘s Ochtends trekken ze dan over de stad heen om te foerageren op het IJsselmeer en Markermeer."

Ook tuinvogels geteld
Merels en mezen zijn nog steeds de meest getelde tuinvogels. Dat blijkt uit een tuinvogeltelling in Almere die de stichting Vogel- en Natuurwacht Flevoland heeft uitgevoerd. Ook vinken en roodborstjes zijn nog steeds veel in en om de tuin te zien. De houtduif, gaai en bonte specht komen steeds meer voor rond Almeerse tuinen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel