Tegenslagen en kansen voor visserijsector

URK • Wo 1 april 2020 | 16:15 • Woensdag 1 april 2020 | 16:15

Delen van de visserijsector op Urk hebben het zwaar door de coronacrisis. Andere onderdelen doen het weer beter dan voorheen. Per jaar wordt er op Urk ruim 1 miljard euro omgezet in de vissector. André de Vries van de Vereniging van Visgroothandelaren (VVU) verwacht grote verliezen dit jaar, maar kan nu nog geen precieze inschatting maken.

Met de vershandel gaat het echt slecht. De verkoop van de duurdere vissoorten aan de restaurants, zoals tarbot en tong, is compleet stilgevallen. De vraag naar ingevroren vis vanuit met name supermarkten in Zuid-Europa is daarentegen flink toegenomen. "Daar zit iedereen nu thuis aan de vis die ze normaal in een restaurant eten", aldus André de Vries.

Bij de verwerking van de vis op Urk is daardoor zelfs extra personeelskracht nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. "Gelukkig is het hier op Urk het verhaal van ons-kent-ons, dus personeel is snel gevonden in die sectoren waar het minder gaat", aldus De Vries. Het over de weg exporteren van de vis gaat nog steeds goed. De wachttijden bij sommige grensovergangen kunnen wel wat oplopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel