Verloskundigen: 'Weinig over van roze wolk door coronamaatregelen'

FLEVOLAND • Do 2 april 2020 | 6:15 • Donderdag 2 april 2020 | 6:15

De impact van de coronamaatregelen op zwangeren is enorm groot. Volgens Jacqueline Smit van samenwerkingsverband Preall kunnen vrouwen hun zwangerschap op dit moment niet beleven zoals dat wel zou moeten. Preall is een samenwerkingsverband van verloskundigen en gyneacologen uit Almere en Lelystad.

De uitbraak van corona zorgt voor angst bij zwangeren, merken de verloskundigen. "Je ziet een zwangere nu nog maar vijf minuten en de rest wordt telefonisch gedaan. Ze bellen ons veel minder vaak, omdat de vrouwen bang zijn dat we langs moeten komen of ze zelfs naar het ziekenhuis zouden moeten. En dat vermijden van contactmomenten kan schadelijke gevolgen hebben", zegt Smit.

Een crisisteam van Preall bereidt zich voor op de zwartste scenario's. De grootste vrees is dat er veel zorgverleners uitvallen en er niet meer 24/7 zorg verleend kan worden. Ook wordt rekening gehouden met de situatie dat er niet voldoende ambulances beschikbaar zijn, want dan is thuis bevallen geen veilige optie meer. Daarnaast kan ook het aantal zwangere vrouwen dat COVID-19 heeft toenemen. "Dat zijn overwegingen om op te schalen naar een plan waarbij het aantal verloskamers in het Flevoziekenzuis wordt verdubbeld en de kraamafdeling wordt verplaatst. Thuisbevallen is dan eigenlijk helemaal niet meer aan de orde", concludeert Smit.

Smit benadrukt dat in het Flevoziekenhuis de partner van een bevallende vrouw altijd bij de bevalling aanwezig kan zijn. Zelfs als er bij die partner een (vermoedelijke) coronabesmetting is. Smit geeft aan dat in zo'n geval gebruik gemaakt zal worden van een aparte unit. Preall vindt een bevalling namelijk zo bijzonder, dat een partner hier in alle gevallen bij zou moeten kunnen zijn.

Liever een thuisbevalling
Toch overwegen juist nu meer zwangeren dan anders om af te zien van een bevalling in het ziekenhuis. Zij denken dat zowel zijzelf, de baby en de partner daar een grote kans op besmetting met corona lopen. Ook Susan Woudwijk uit Emmeloord wil het liefste thuis bevallen. "In het ziekenhuis loop je een groter besmettingsgevaar, omdat daar zoveel mensen rondlopen. Thuis is alleen de verloskundige. Ik hoor het ook bij andere zwangeren om me heen, toch maar liever thuis bevallen dan in het ziekenhuis", zegt Woudwijk die half mei haar eerste kindje verwacht.
De gyneacologen en verloskundigen van Preall benadrukken dat de zorg die zwangeren krijgen, ook in ziekenhuizen, tijdens deze coronacrisis volledig veilig is.

Kraamtijd wordt 'raamtijd'
Ook na de bevalling is alles ook nog anders, nieuwe ouders kunnen geen bezoek ontvangen. Hooguit kan de baby door het raam worden bewonderd. "Ik ben me nu al aan het voorbereiden dat mijn ouders, schoonouders, vrienden niet langs kunnen komen om mijn kind te knuffelen. Dat is wel anders dan je je voorstelt", laat aanstaande moeder Susan Woudwijk weten. "Maar ik bereid me er nu al op voor, zodat ik er tegen die tijd aan gewend ben dat het gewoon niet kan."

Bloedend hart
Er is weinig aandacht voor de grote gevolgen die de corona-uitbraak heeft voor zwangeren, vinden ze bij Preall. "Ik geef het je te doen om niet meer met je partner naar een controle te mogen komen, alle leuke dingen rondom zwangerschap zijn afgelast, geen pretecho meer te kunnen te maken, in je eentje te horen dat er misschien iets niet goed is en je opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Dat zijn hele heftige zaken en dat gaat ten koste van de roze wolk die je het liefst wil hebben op zo'n moment. Mijn verloskundige hart bloedt daarom", aldus verloskundige Jacqueline Smit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel