Provincie wil beter plan voor huisvesting statushouders

LELYSTAD • Wo 1 april 2020 | 22:40 • Woensdag 1 april 2020 | 22:40

De gemeente Lelystad moet met een beter plan komen om de achterstand bij de huisvesting van statushouders in te lopen. Dat stelt de provincie, die toeziet op de plaatsing van statushouders.

Het verbeterde plan moet uiterlijk 1 mei worden ingediend. Maar vanwege de coronacrisis wil Lelystad uitstel tot 1 oktober aanvragen. Het stadsbestuur kan de situatie dan alsnog met de gemeenteraad bespreken. Vanwege de coronacrisis lukt dit niet voor de zomer.

Verplichting voor gemeenten
Alle gemeenten in Nederland moeten jaarlijks naar rato een aantal statushouders huisvesten. Lelystad heeft vorig jaar 49 statushouders te weinig ondergebracht. Volgens het stadsbestuur komt dat door een besluit van de gemeenteraad. Die bepaalde in 2018 dat statushouders in Lelystad geen urgentie meer krijgen bij de toewijzing van een woning.

De gemeente wilde de achterstand aanvankelijk oplossen door alsnog urgentie te geven aan statushouders die hun gezin naar Nederland lieten komen. Maar de gemeenteraad ging daar niet mee akkoord.

Onzeker plan
In november heeft de gemeenteraad besloten dat er snel 50 tijdelijke woningen in Lelystad moeten komen om statushouders in onder te brengen. Maar volgens de provincie biedt dit plan te veel onzekerheden om de achterstanden in te lopen en de komende taakstellingen te realiseren.

De provincie wil daarom beter onderbouwd zien hoe Lelystad het voor dit jaar vastgestelde aantal van 62 gaat huisvesten en hoe de achterstand uit de periode 2018/2019 zal worden ingelopen. Ook moet het stadsbestuur aangeven hoe het probleem voor komende jaren wordt opgelost.

Als statushouders dit jaar alsnog een huis in Lelystad krijgen, daalt daarmee niet automatisch de achterstand van vorig jaar. Voor Lelystad ligt er namelijk dit jaar ook een opdracht om nog eens 62 statushouders te huisvesten.

Provincie kan regie overnemen
Als de provincie en de gemeente er langdurig niet samen uitkomen, mag Flevoland uiteindelijk zelf zelf overgaan tot het huisvesten van statushouders. De gemeente zou dan voor de kosten op kunnen draaien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel