"Verplaats heckrunderen Oostvaardersplassen naar ander natuurgebied"

FLEVOLAND • Vr 10 april 2020 | 6:11 • Vrijdag 10 april 2020 | 6:11

Het gaat niet goed met de heckrunderen in de Oostvaardersplassen en daarom moeten ze snel weggehaald worden uit het gebied. Volgens Nico Dijkshoorn van Stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen staan de dieren letterlijk te verhongeren.

Volgens Dijkshoorn moeten de dieren op andere plekken in Flevoland een plek krijgen. "Ze moeten dan op die nieuwe terreinen voldoende worden bijgevoerd, zodat ze een goed leven hebben."

Het is niet voor het eerst dat er gevraagd wordt om het verplaatsen van de heckrunderen uit de Oostvaardersplassen. Maar volgens Nico Dijkshoorn is de situatie van de dieren nog slechter geworden door het verbod door de rechter op het afschieten van de edelherten in het gebied. Daardoor zijn er veel meer herten bijgekomen.
"Er lopen al te veel dieren in de Oostvaardersplassen en onze zorg is dat het de komende winter alleen maar erger wordt omdat er de komende maanden nog weer duizend dieren bij geboren worden. De heckrunderen kunnen voor voedsel de concurrentie niet aan met de andere dieren en daardoor verhongeren ze."

Bij laatste telling 280 heckrunderen
De meest recente telling van Staatsbosbeheer dateert van afgelopen oktober. Toen waren er 280 heckrunderen in het gebied, tegen 200 een jaar eerder. Het aantal edelherten bedroeg door afschot 1.525, tegen 2.320 in oktober 2018. En er verbleven na uitplaatsing nog 490 konikpaarden in het gebied tegen 610 een jaar eerder. De dieren worden één keer per jaar officieel geteld.

Het is volgens Dijkshoorn wrang dat de felle protesten tegen het afschieten uiteindelijk hebben geleid tot meer dierenleed. "Het is heel vreemd dat sommigen mensen het beste proberen te doen maar het heeft een averechts effect. Er zijn meer dieren en daardoor is er meer dierenleed."

Dijkshoorn heeft inmiddels een brief aan Provinciale Staten gestuurd en die wordt komende week behandeld. Hij hoopt dat er deze maand nog actie wordt ondernomen.

De provincie heeft zich tot nu toe op het standpunt gesteld dat de heckrunderen in de Oostvaardersplassen kunnen blijven. Zij baseerde zich hiervoor op het advies van de Commissie van Geel van april 2018. Een motie van 50 Plus om de runderen en konikpaarden te verwijderen werd in juli dat jaar verworpen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel