'Dankbare jongens' kochten speldjes voor hulpverleners

FLEVOLAND • Zo 12 april 2020 | 17:28 • Zondag 12 april 2020 | 17:28

Museum Vollenhove is er achter waar een herinneringsspeld van net ná de Tweede Wereldoorlog vandaan komt. Het museum heeft zo'n speldje in de collectie maar wist lange tijd niet wie het had uitgedeeld. Aukje van der Molen van Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder heeft het antwoord gevonden.

Het speldje met opschrift 'Razzia nov 1944' hebben de mannen die aan de razzia zijn ontsnapt zelf gekocht en aan hulpverleners gegeven. Dat blijkt uit meerdere krantenartikelen die Van der Molen heeft gevonden.

'Dankbare jongens' is de kop van een klein artikel in het Algemeen Handelsblad van 28 juni 1947. In deze uitgave staat een kort verhaal over de herinneringsspeld. "De jongemannen, die in november 1944 aan de razzia in de Noordoostpolder zijn ontsnapt, hebben gelden bijeengebracht en dezer dagen aan de meisjes, die hen bij deze ontsnapping hebben geholpen, een aandenken geschonken in de vorm van een broche en een theelepeltje met inscriptie."

In de Leeuwarder Courant van 1 juli 1947 staat een vergelijkbaar bericht. 'Dank aan de helpsters' is daar de titel van het bericht. Het geld dat de mannen overhielden, is overgemaakt aan de stichting 1940-'45 en aan een welzijnsorganisaties voor militairen in Indië.

Arbeitseinsatz
Op 17 november 1944 werd in Noordoostpolder een grote razzia gehouden. In een paar dagen tijd werden bijna 1800 mannen opgepakt door de nazi's. Zij moesten in Duitsland werken om de oorlogsindustrie opgang te houden.

Omroep Flevoland maakte in november een programma over de razzia in Noordoostpolder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel