Advocaat klaagt over moeizaam contact met cliënten PI

LELYSTAD • Di 14 april 2020 | 15:20 • Dinsdag 14 april 2020 | 15:20

Advocaten kunnen hun cliënten in de Penitentiaire Inrichting in Lelystad nog steeds niet goed spreken. Dat zegt advocaat Gerald Roethof die dinsdag een bezoek bracht aan de gevangenis in Lelystad.

Sinds de gevangenisopstand van afgelopen zondag heeft Roethof met veel moeite één van zijn cliënten kunnen spreken. Behalve angst voor besmetting met corona zijn gedetineerden volgens Roethof gefrustreerd over het gebrek aan persoonlijk contact met hun raadsman. "Ik ben daar niet blij mee want ik heb meerdere jongens wiens zaken ik moet voorbereiden." Telefonisch contact is volgens Roethof niet voldoende. Hij heeft een brief aan de directie van de PI in de maak over het moeizame contact met gevangenen. "Ik accepteer het niet dat ik mijn cliënten niet kan spreken."

Gevangenisdirecteur Bernsen laat in een reactie weten dat hij "er alles aan gaat doen om contact tussen advocaten en cliënten mogelijk te maken." Via een woordvoerder laat Bernsen weten dat er contact gelegd wordt met de advocaat.

Roethof wil niet zeggen of zijn cliënten betrokken zijn bij de gevangenisopstand afgelopen zondag. Toen demonstreerden gedetineerden tegen de coronaregels. Zo mogen gevangenen sinds het uitbreken van de coronacrisis geen bezoek meer ontvangen. "Dat familie niet meer op bezoek mag komen, dat is heel zwaar", zegt Roethof.

Binnen de RIVM-maatregelen ziet de inrichting echter geen mogelijkheden om de coronaregels aan te passen. Wel komt er vanaf zaterdag "een iets milder dagprogramma waardoor er iets meer ruimte is voor beweging" laat de gevangenisdirecteur via een woordvoerder weten. Wat die aanpassing precies inhoudt is nog niet duidelijk. Roethof hoopt dat het protest van de gevangenen de directie in beweging zal brengen. "Hoe langer het duurt, hoe hoger de spanningen zullen oplopen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel