Dit is Koningsdag 2020 in Flevoland

FLEVOLAND • Wo 15 april 2020 | 13:14 • Woensdag 15 april 2020 | 13:14

Koningsdag gaat er dit jaar heel anders uit zien dan voorgaande jaren. Geen koningsspelen, vrijmarkten en scooteroptochten. Vanwege de coronacrisis kunnen zo goed als alle activiteiten niet doorgaan. Maar hoe gaat de dag er dan wel uit zien? Samengevat: de Flevolander hoeft zich niet te vervelen, maar blijf wel thuis.

Zingen vanaf het balkon of de deuropening op Urk
Uitslapen kan tot een zeker moment. Tussen 09.45 uur en 10.00 uur luiden zo'n beetje alle kerkklokken. Koningsdag begint dan met de traditionele aubade. Zeker op Urk loopt men hier elk jaar voor uit. In het dorp gaan nu geluiden op om vanuit de deuropening of vanaf het balkon met het hele dorp om 10.00 uur het Wilhelmus te zingen. Mensen met instrumenten wordt ook opgeroepen om daar vooral op te spelen. Met pasen zong het hele dorp nog het religieuze lied 'Daar juicht een toon, daar klinkt een stem'.

Het traditionele brommerrijden op Urk kan ook niet doorgaan. Vroeg in de ochtend rijden jongeren rondjes op brommers en scooters door het dorp, zonder uitlaat. De gemeente Urk benadrukt dat als jongeren toch meedoen dat er boetes uitgedeeld zullen worden.

Geen grootste vlag in Emmeloord
Het wapperen van de grootste vlag van Nederland in Emmeloord gaat ook niet door. Dat laat Bertus Ritsema van de Oranjevereniging weten. "We hebben overlegd met de gemeente, en die zijn bang dat de vlag toch een aanzuigende werking kan hebben van mensen." Het zal daarom blijven bij vlaggen aan huizen. De vlag van Ritsema is 25, bij 37,5 meter groot.

De voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, Pieter Verhoeve, roept op om zoveel mogelijk de Nederlandse vlag uit te hangen. "Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving."

Vorig jaar ging het hijsen van de grootste vlag nog fout.

Grote rol voor Almeerse Ali B.
Rapper Ali B. uit Almere heeft een speciale rol op 27 april. Hij is ambassadeur van het 'Vertel het de koning' project. De Oranjeverenigingen roepen kinderen op of ze een brief of tekening willen maken voor de koning. Ali B. gaat samen met de Oranjeverenigingen de brieven bundelen en aan de koning overhandigen.

Ouderen in de provincie worden niet vergeten
Verzorgingshuizen zijn die dag nog steeds gesloten. Lokale artiesten en muzikanten wordt opgeroepen om tussen 15.00 en 16.00 uur op te gaan treden voor verzorgingshuizen.

De dag wordt afgesloten met een nationale toost om 16.00 uur.

Een vrijmarkt zoals hier in Almere zit er komend jaar niet in.

Zeewolde pakt groots uit
Inwoners van Zeewolde hoeven zich met Koningsdag geen moment te vervelen. De Oranjeverenging heeft grootse plannen op de dag. Volgende week gaat de vereniging vlaggenlijnen en posters uitdelen. "Op de posters staat vier het thuis en daarbij willen we dat mensen wel leuke versierde huizen hebben", aldus Geert Jan Lutjes van de Oranjevereniging.

Online zal er de hele dag door van alles te doen zijn. 's Ochtends zal burgemeester Gorter de mensen die een lintje krijgen voorstellen. Daarna is er een kinderprogramma. 's Middags is er online onder andere een workshop dansen, Zumba en grenzeloos bewegen. "Uiteraard met voldoende afstand", aldus Lutjes. Verder kunnen mensen filmpjes insturen om de groeten te doen en is er een online pubquiz. 's avonds is er een DJ en bingo.

Zijn er nog meer activiteiten die niet in deze lijst staan? Dan horen wij dat graag en vullen we dit bericht aan. mail naar rtv@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel