Voorlopig geen betaald parkeren bij natuur

FLEVOLAND • Di 21 april 2020 | 13:03 • Dinsdag 21 april 2020 | 13:03

Natuurbeheerders hebben nog geen concrete plannen om betaald parkeren in te voeren bij Flevolandse natuurgebieden. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Flevoland.

Vorige week werd bekend dat bezoekers van landgoed Hackfort in het Gelderse Vorden vanaf komende zomer moeten gaan betalen als ze met de auto naar het natuurgebied komen. Het gaat daar om €1,75 per uur, met een maximum van €7 per dag. Parkeren blijft daar wel gratis voor leden van Natuurmonumenten.

Het Gelderse landgoed Hockfort is in beheer bij Natuurmonumenten, dat ook in Flevoland diverse gebieden heeft. Volgens woordvoerder Marjolein Koek wordt nog bekeken bij welke andere natuurgebieden in het land eventueel betaald parkeren zou kunnen worden ingevoerd. De organisatie wil de opbrengst van de parkeergelden gebruiken om de natuur te onderhouden.

Waterloopbos
Natuurmonumenten heeft in Flevoland onder meer het Voorsterbos en het Waterloopbos. Dat laatste bos heeft een flinke opknapbeurt gekregen en werd dankzij aandacht in landelijke media de afgelopen tijd in weekenden massaal bezocht. Volgens Marjolein Koek van Natuurmonumenten zou het Waterloopbos een plek kunnen zijn waarvoor in de toekomst over betaald parkeren nagedacht kan worden. "Maar we gaan daar echt pas na de zomer weer eens naar kijken. Voorlopig is het landgoed in Vorden de enige plek in Nederland waar het wordt ingevoerd."

Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer zegt voor Flevoland geen plannen te hebben. Volgens woordvoerder Joke Bijl hoeft op dit moment maar op drie plekken in het land bij een gebied van Staatsbosbeheer betaald te worden: "Bij Schoorl, maar dat is parkeerplaats van de gemeente, op Texel vanwege een overeenkomst met de gemeente en bij Radio Kootwijk, vanwege het reguleren van verkeersstromen, na juridische afspraken."

Natuurpark Lelystad
Bezoekers van het Natuurpark in Lelystad betalen al meer dan 20 jaar voor het parkeren van hun auto. Het vaste bedrag van 3 euro wordt volgens beheerder Het Flevo-landschap gebruikt voor het onderhoud van het park en om bijvoorbeeld voer voor de dieren te kopen. "Er zit nog wel een filosofie achter", vertelt Rolf Hendriks van Het Flevo-landschap. "Want wie in de buurt woont en te voet of met de fiets komt, die hoeft dus niet te betalen. Mensen kunnen zelf die keuze maken." Voor vaste donateurs van Het Flevo-landschap is parkeren bij het natuurpark gratis.

Het Flevo-landschap heeft geen andere gebieden waar betaald parkeren overwogen wordt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel