Langverwacht rapport over verhoudingen in gemeentehuis gepresenteerd

NOORDOOSTPOLDER • Do 23 april 2020 | 6:01 • Donderdag 23 april 2020 | 6:01

De rekenkamercommissie van Noordoostpolder presenteert vanochtend het langverwachte rapport over de gemeentelijke organisatie. Dat gebeurt om 11 uur. Het rapport is interessant omdat er waarschijnlijk in te lezen valt hoe de verhoudingen tussen ambtenaren, wethouders, burgemeester en raadsleden zijn. Veel politici en ook inwoners van Noordoostpolder hopen daarmee een antwoord te krijgen op de vraag waarom oud-burgemeester Harald Bouman vorig jaar zo plotseling opstapte.

Bouman zei bij zijn vertrek dat hij de gemeente niet goed kon besturen, omdat er een te groot verschil van inzicht bestond met zijn directe werkomgeving. Hij heeft die beslissing nooit verder willen toelichten.

Uit voorlopige onderzoeksresultaten van de rekenkamercommissie bleek al dat er problemen waren binnen het gemeentehuis. Volgens professor Marcel Boogers, die het onderzoek verrichtte, bepaalt het ambtelijk apparaat te veel. Het college van B & W en de gemeenteraad zouden een ondergeschikte rol spelen. Vandaag worden de definitieve conclusies dus bekend gemaakt.

Het onderzoeksrapport zelf draait overigens niet om het vertrek van oud-burgemeester Bouman, maar om het thema 'passend organiseren'. Dat is een werkwijze waarbij meer gekeken wordt naar de behoefte van de inwoner en niet alleen naar regels en systemen. Daarbij is nadrukkelijk gekeken naar de rol van de gemeenteraad, maar mogelijk biedt het rapport tevens inzicht in oorzaken van het vertrek van Bouman.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel