Jeugdzorg met experiment op de schop

ALMERE • Vr 24 april 2020 | 7:00 • Vrijdag 24 april 2020 | 7:00

De gemeente Almere wil de jeugdzorg anders vorm gaan geven. De zorg is volgens wethouder Roelie Bosch nu nog verdeeld over te veel loketten waardoor de kosten onnodig hoog zijn. De gemeente wil een proef gaan doen met de inzet van zogenoemde teams gezinsbegeleiding, die problemen in een gezin in één keer aanpakken.

"Nu is het vaak nog zo dat elk familielid voor elk probleem weer een andere hulpverlener heeft", zegt Bosch. Volgens de wethouder hebben de verschillende organisaties niet altijd goed zicht op wat de ander doet en de vele mensen over de vloer wil ook wel eens verwarrend werken voor het gezin dat de hulp krijgt. De gemeente hoopt dat door de aanpak van de nieuwe teams de inzet van dure, langdurige en specialistische zorg niet of minder vaak nodig is. "We willen van behandelen naar begeleiden", zegt wethouder Bosch. Ze wil met de pilot beginnen in Almere Haven en Almere Poort. "De resultaten worden bijgehouden door Hogeschool Windesheim."

De gemeente Almere kampt met een jaarlijks tekort van 12.5 miljoen euro op de jeugdzorg. Bosch wil via de pilot weten of die tekorten door de inzet van de gezinsteams kunnen worden teruggedrongen. "Die tekorten komen doordat we van de Rijksoverheid minder geld krijgen dan we als gemeente nodig hebben. De zorg moet veranderen en we hopen dat deze aanpak ook miljoenen gaat opleveren."

De gemeenteraad van Almere toonde zich donderdagavond positief over de plannen tijdens de digitale Politieke Markt. Wethouder Roelie Bosch hoopt de komende herfst met de proef te kunnen beginnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel