Prehistorische jachtplaats gevonden op bouwlocatie windpark

ZEEWOLDE • Vr 24 april 2020 | 11:55 • Vrijdag 24 april 2020 | 11:55

Op de plek waar één van de nieuwe windturbines van Windpark Zeewolde verrijst, zijn bij archeologisch onderzoek duizenden stukken prehistorisch vuursteen opgegraven. Dat heeft energiebedrijf Eneco bekendgemaakt.

De opgravingen zijn eind vorig jaar en begin van dit jaar gedaan. Een team van 18 archeologen is er al die tijd mee bezig geweest.

Er zijn veel pijlpunten, mesjes en werktuigen gevonden. Dat wijst er op dat er op die plek vermoedelijk een tijdelijke jachtlocatie is geweest tijdens de prehistorische Midden-Steentijd. Die periode loopt van 8.000 tot 5.000 voor Christus.

Tussen het bewerkte vuursteen zijn ook etensresten gevonden, zoals verkoolde schillen van hazelnoten. De pijlpunten werden ook gebruikt als harpoenen. Op de plek van Zeewolde was in de prehistorie een zandplateau, dat uitkeek over het Eemstroomgebied. De jagers konden vanaf het plateau tot aan de open zee kijken.

De archeologen verwachten dat de vindplaats een belangrijke bijdrage zal leveren aan de kennis van het prehistorisch landschap en het gebruik hiervan door de toenmalige bewoners.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel