56 Flevolanders kregen een lintje, maar wel aangepast

FLEVOLAND • Vr 24 april 2020 | 12:58 • Vrijdag 24 april 2020 | 12:58

Tientallen Flevolanders hebben vrijdag, ondanks de coronacrisis en op een aangepaste manier, een koninklijke onderscheiding gekregen. Dit gebeurde in alle gemeenten tegelijk. In Flevoland kregen 56 mensen te horen dat zij zijn onderscheiden voor hun bijzondere verdiensten. Dat zijn er 11 meer dan vorig jaar. Omroep Flevoland heeft de gedecoreerden per gemeente verzameld:

Urk

Op Urk feliciteerde burgemeester Ineke Bakker negen gedecoreerden aan huis met een bloemetje. Het echte lintje volgt dus later als alle coronaperikelen achter de rug zijn.

- Teuntje van Heteren-van den Berg - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Voor haar toegewijde werk als predikantsvrouw en haar inzet als vrijwilliger in diverse vrouwenorganisaties.

- Andries Bakker - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Voor zijn onuitputtelijke inzet voor organisaties, waaronder het organiseren van bootreizen voor mensen met een beperking.

- Albert Hoekman - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Voor zijn gepassioneerde inzet voor verschillende culbs, waaronder Videoclub Orck en Zangvereniging Oud-Halleluja.

- Tiemen Hakvoort - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Voor zijn gedreven energie voor het CDA en toegewijde inzet voor de Kerk.

- Piet Buter - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Voor onder meer zijn doortastende belangenbehartiging voor de Urker vissector en zijn gepassioneerde inzet voor de Kerk.

- Marrijtje de Vries-Romkes - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Voor haar trouwe inzet voor de Kerk en het in sportieve beweging krijgen en houden van de Urkers.

- Jan ten Napel - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Voor het fabriceren en tonen van de lokale klederdracht en zijn toegewijde inzet als vrijwilliger.

- Hein Bakker - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Voor zijn grote hart voor verkeersveiligheid en zijn internationale inzet voor kansarmen.

- Louwe Kramer - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Voor het brengen van muziek en zang op Urk en zijn vrijwillige inzet in diverse organisaties.

Zeewolde
Burgemeester Gerrit Jan Gorter belde dit jaar drie Zeewoldenaren die een koninklijke onderscheiding krijgen. Het gaat om:

- G.H. van Blokland- van Beurden - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Voor haar liefdevolle inzet voor de jonge generaties op een basisschool en bij de scouting.

- H. de Ruijter - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Voor zijn sportieve inzet in Zeewolde en Dronten.

- W. Stam-Hovenkamp - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Voor onder meer haar inzet als vrijwilliger voor kerkgangers en bij de Zonnebloem.

Dronten
Zes inwoners van Dronten werden gefeliciteerd door burgemeester Jean Paul Gebben met hun koninklijke onderscheiding:

- Derk Buiter uit Swifterbant - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn vrijwilligersactiviteiten in diverse functies binnen de Protestantse Gemeente Swifterbant en als bestuurslid van de Arme kant van Swifterbant.

- Marianne Greijdanus-Klaas uit Swifterbant - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar inzet in diverse functies binnen de Protestantse Gemeente Swifterbant en als vrijwilliger bij Stichting Dorcas.

- Jos van Haperen uit Swifterbant - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor onder meer zijn vrijwilligersactiviteiten als actief lid van Dorpsbelangen Swifterbant en zijn passievolle inzet voor de natuur.

- Jan Knipscheer uit Biddinghuizen - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn diverse vrijwilligersactiviteiten bij onder meer de Nederlandse Draf en Rensport.

- Jeanette Rijpma-Leutscher uit Dronten - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar jarenlange ogenschijnlijk onuitputtelijke inzet als vrijwilliger bij het AZC Dronten.

- Aafke Harlaar-Poortstra uit Swifterbant - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar inzet in diverse organisaties waaronder de muziekcommissie koor Echo der Golven en Het Pluspunt in Swifterbant.

Noordoostpolder
In de gemeente Noordoostpolder verstuurde burgemeester Jan Westmaas een persoonlijke videoboodschap naar negen gedecoreerden. Een bijzondere vermelding verdiende Marie-Carien Slootman-Claassen die benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

- Marie-Carien Slootman-Claassen - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar liefdevolle inzet voor de mensen om haar heen en bij non-profit organisaties, zoals de kerk, scholen en de maatschappij.

- Eeltje Dooper - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn verdiensten voor de Kerk als koster en zijn inzet als vrijwilliger bij diverse organisaties.

- Henk Evers - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn onblusbare inzet en energie voor de brandweer in de Noordoostpolder en daarbuiten.

- Willy Heukers-ten Bosch - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar doorzettingsvermogen en creativiteit als vrijwilliger bij diverse organisaties. Een model vrijwilliger pur sang.

- Willem Koers - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn intensieve en belangeloze inzet voor de kerk en samenleving binnen de gemeente Noordoostpolder. Hij staat altijd voor iedereen klaar.

- Nel Merks-Portiek - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar toegewijde inzet voor het kerkzaaltje van de dorpsgemeenschap Tollebeek gedurende 45 jaar.

- Ton van de Nadort - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor onder meer zijn onuitputtelijke inzet als kerkorganist gedurende de afgelopen 54 jaar.

- Jan Piet Thibaudier - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn onophoudelijke inzet als vrijwilliger gedurende 45 jaar in tal van organisaties.

- Hieke Zeldenthuis-Groenendal - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar bijzondere en toegewijde inzet voor en na haar pensioen aan de St. Josephschool als schoolschoonmaakster.

Lelystad
Vijf vrouwen en zes mannen kregen de koninklijke onderscheiding. De gedecoreerden zijn stuk voor stuk Lelystedelingen die zich jarenlang hebben ingezet voor hun club, hun vereniging, een instantie, een bestuur of voor mensen die hulp nodig hebben. Een uitzondering is een inwoner uit Oosterbeek, Onno Vermooten, die vanwege zijn activiteiten in Lelystad de onderscheiding ook daar krijgt uitgereikt.

- Mevrouw M.E.G. Papma-Renema - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

- De heer C.J. van Vliet - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

- Ria Damen-Neve - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar werk en inzet als vrijwilliger bij de Petruskerk, de Voedselbank en het Inloophuis.

- Anja Levering-Horsman - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar tomeloze inzet als voorzitter bij Ontmoetingssclub Lelystad.

- Hanny Heidsma-Kruidhof - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar brede inzet in diverse organisaties als vrijwilliger, waaronder Hospice 't Hofje.

- Joke Strater – van Grinsven - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar inzet als secretaris voor een divers aantal organisaties, waaronder KBO Lelystad.

- Willem van Dijk - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor onder meer zijn inzet als vrijwilliger bij de Protestante Gemeente Lelystad.

- Henk Peelen - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn inzet voor de Volkstuinen en verschillende bewonerscommissies. Ook is hij de oprichter van Judovereniging IJsselmeer.

- Frans Joor - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn inzet bij een tweetal voedselbanken en zijn werk als penningmeester bij het Kamerkoor Lelystad.

- Gerard Pisart - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn enthousiaste vrijwillige inzet bij meerdere organisaties, waaronder Stichting Welzijn Ouderen Lelystad.

- Ab Strijker - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor onder meer zijn verbindende inzet bij Stichting Interreligieuze Ontmoetingen Lelystad.

- Onno Vermooten - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn uitgebreide en diverse inzet voor een groot aantal organisaties als vrijwilliger, waaronder Stichting Flevopenningen.

Almere
In Almere kregen maar liefst 17 decorandi aan de deur een digitale speech van burgemeester Franc Weerwind of locoburgemeester Hilde van Garderen. De speech werd op een scherm getoond, waarbij de gedecoreerde een rechtstreekse verbinding had met de burgemeester of locoburgemeester. Dat alles was live te volgen via Omroep Flevoland.

- Gerard Koopal - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor onder meer zijn werk als vrijwilliger gedurende 25 jaar voor de Wetswinkel.

- Koos van Teijlingen - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor onder meer zijn grote inzet voor Adviesraad Sociaal Domein.

- Isabella de Lang-Kil - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar belangeloze en oneindige inzet voor de mensen om haar heen. Iedereen kan op Isabella rekenen.

- Ambro Schroten-Verhaar - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar tomeloze energie om anderen te helpen, waaronder in haar werk als vrijwilliger bij Kerkcentrum de Goede Rede en opvang van Vietnamese vluchtelingen.

- Ruud Sliphorst - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau - Na in 2010 tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau te zijn benoemd wordt hij nu bevorderd tot Ridder. Dat alles als waardering voor zijn onuitputtelijke inzet voor stichting Opkikker en de mensen om hem heen.

- Hanneke van Milligen-de Jager - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar inspirerende inzet in de strijd rondom diabetes en Stichting Paladijn.

- Ingeborg Korte - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar gepassioneerde inzet voor onder meer seniorenorganisatie KBO.

- Ruud van Nesch - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn lange en rijke carrière als vrijwilliger voor onder meer Slachtofferhulp.

- Marjo Nieuwenburg-Jansen & Olof Nieuwenburg - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor hun gezamenlijke werk als vrijwilligers gedurende de afgelopen 60 jaar, voor onder meer het Rode Kruis en de ANWB.

- Jeanne van Hal - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar werk bij het Leger des Heils en haar onuitputtelijke inzet voor haar medemens.

- Gobind Ramkalup - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn inzet in de Surinaamse gemeenschap, voor daklozen en voor het magazine Dreamz World.

- René Maertens - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn inzet om van kansarme kinderen kansrijke kinderen te maken.

- Paul de Wit - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn belangrijke inzet voor mensen met geldproblemen vanuit de wetswinkel.

- Cora Spaans - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau - Voor haar jarenlange inzet voor milieu, duurzaamheid, kwetsbare doelgroepen, kunst & cultuur in Almere en een hondenpoepvrije wijk.

- Joop van Leeuwen - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn werk en onuitputtelijke inzet in en rondom de bouw. Als je ‘beton’ zegt, zeg je ‘Joop van Leeuwen’.

- Alex Waterman - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Voor zijn bijzondere inzet op verschillende manieren in de Joodse Gemeenschap.

De uitreikingen in Almere zijn hier en hier terug te zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel