Weinig meldingen over laagfrequent geluid

FLEVOLAND • Vr 24 april 2020 | 14:52 • Vrijdag 24 april 2020 | 14:52

Flevolanders hebben vorig jaar weinig geklaagd over overlast door hele lage geluiden. Dat blijkt uit de jaarrapportage van Stichting Laagfrequent geluid.

Laagfrequent geluid is volgens de stichting wereldwijd een sterk toenemend en onderschat milieu- en gezondheidsprobleem. Het kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld ventilatoren, compressoren, pompen, motoren, aggregaten, cv-ketels, koelinstallaties, verkeer of windturbines.

Op de website van de stichting kunnen mensen een melding van overlast doen. Vorig jaar maakten 22 Flevolanders daar gebruik van. Dat zijn er landelijk gezien weinig. Van het totaal aantal meldingen dat bij de stichting binnenkwam, kwam maar twee procent uit Flevoland. Daarmee staat deze provincie samen met de provincie Zeeland onderaan de lijst.

De meeste meldingen werden gedaan in Noord-Holland en Noord-Brabant, met respectievelijk 188 en 181 meldingen. In totaal kwamen er ruim 1000 binnen.

Enquete door Omroep Flevoland
Omroep Flevoland hield eind vorig jaar een enquête in samenwerking met de andere regionale omroepen en de NOS over laagfrequent geluid. Daar gaven 250 Flevolanders aan bromtonen te ervaren.

Flevolanders die hebben gereageerd, denken zelf ook aan allerlei oorzaken voor het geluid; van de warmtepomp van de buurman tot een gemaal even verderop. Het geluid dat gehoord wordt, wordt bijvoorbeeld omgeschreven als 'gedreun' of 'een non-stop vibrerend geluid'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel