Lelystadse in Frankrijk: veel corona bij ons in de Elzas

LELYSTAD • Wo 29 april 2020 | 10:40 • Woensdag 29 april 2020 | 10:40

"We hebben hier in de omgeving enorme aantallen coronazieken. Waarschijnlijk komt dat onder meer door een grote bijeenkomst van een evangelische gemeente", dat vertelt de Lelystadse dominee Dieuwertje Zantingh vanuit Frankrijk. Zij woont daar met haar man in het dorp Guebwiller in de Elzas en werkt er sinds afgelopen oktober als voorganger.

Ceremonie
Zantingh: "Kerkdiensten gaan niet meer door en bezoeken brengen aan mensen mag niet. Ook niet aan familie en vrienden trouwens." Bij overlijden mogen geen kerkdiensten gehouden worden. "We kunnen een ceremonie houden op de begraafplaats en daar mogen dan maximaal vijftien mensen bij zijn. Vooral voor familie is dat bijzonder vervelend, want ze kunnen ook al niet afscheid nemen als iemand gaat sterven, bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Als de maatregelen straks versoepeld worden, verwachten we wel dat mensen alsnog een herdenkingsdienst willen houden", aldus Zantingh.

Belrondje
Dominee Zantingh houdt iedere dag een belrondje langs gemeenteleden. "Ik bel vooral de mensen die ziek zijn of eenzaam. Wat je vaak hoort is dat mensen ongerust zijn. Je merkt dat ze langzaam in de put raken. Het contact doet hen wel goed. Soms bidden we samen", zegt Zantingh. "De eerste keer moest ik wel even slikken. Per telefoon bidden vond ik toch lastig, want je ziet niet hoe iemand erbij zit. Zeker bij oudere mensen heb je normaal de neiging om even hun hand te pakken. Dat vind ik het moeilijkst hiervan. Dat mis ik het meest."

Versoepeling
"Gisteren heeft de eerste minister aangekondigd dat een aantal maatregelen vanaf 11 mei versoepeld wordt. Maar dat wordt per regio bekeken. We keken hier in de krant en onze regio is nog rood. Dus of dat bij ons geldt is nog spannend", zegt Zantingh.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel