Verdachte vuurwerkbom bekent betrokkenheid in excuusbrief aan buurt

URK • Wo 29 april 2020 | 14:49 • Woensdag 29 april 2020 | 14:49

Bert van H., één van de verdachten van de aanslag met de vuurwerkbom op Urk, bekent betrokken te zijn geweest bij de explosie. Dat doet hij in een brief aan buurtbewoners van de Golfoploop op Urk, waar de explosie begin november plaatsvond.

In de brief schrijft Van H. dat het niet de bedoeling was geweest om gewonden te laten vallen of schade te veroorzaken. Volgens de brief had het een knal voor de schrik moeten zijn. De aanleiding daarvoor en wat precies zijn rol in het geheel is geweest wordt niet beschreven. Ook wordt er met geen woord gerept over de medeverdachte. Van H. zegt dat hij hoopt dat het inmiddels goed gaat met de buurtbewoners.

De brief van de vuurwerkbomverdachte

Slachtoffers hebben nog geen brief gehad
Van H. schrijft ook een brief te hebben gestuurd aan de slachtoffers. Zij bleven bij de ontploffing ongedeerd, maar konden door de explosie zes maanden niet in hun eigen huis wonen. Jan Bos is de vader van het gezin waarbij het explosief door de brievenbus werd geduwd. Hij zegt nog geen brief te hebben ontvangen.

Wel laat Bos weten dat er een paar weken geleden door het Openbaar Ministerie namens de verdachte een verzoek is gedaan om te komen tot een traject van mediation. Daar stond de Urker positief tegenover, maar hij heeft sindsdien nog geen concreet contactverzoek gekregen.

Daarnaast is Bos een aantal weken geleden benaderd door een vriend van de verdachte. Bos wil eerst afwachten of hij de excuusbrief binnenkrijgt en wat daar vervolgens in staat. Het slachtoffer zegt nog veel vragen te hebben aan de verdachten. Van de tweede verdachte heeft Bos nog niets vernomen.

Vuurwerkbom heeft nog steeds gigantische impact op gezin
Volgens Bos heeft de aanslag met de vuurwerkbom nog dagelijks gevolgen voor zijn gezin. "Het heeft nog steeds een gigantische impact. Materieel gezien is dan wel alles geregeld, maar we hebben nog steeds contact met Slachtofferhulp over dit gebeuren", aldus Jan Bos. Sinds vorige week woont zijn gezin weer in het eigen huis.

OM wil mediation niet bevestigen
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil het verzoek tot mediation niet bevestigen. Over individuele zaken doet het OM geen uitspraken. Wel wil hij kwijt dat een mediationtraject altijd vanuit de verdediging wordt aangevraagd. Een eventuele uitkomst van dat traject is geen vervanging voor de mogelijke straf. Wel zal de rechtbank de uitkomst van mediation meenemen bij de bepaling van de strafmaat. Bij een mediation kunnen bijvoorbeeld excuses gemaakt worden, of afspraken over een eventuele schadevergoeding.

Explosief niet bedoeld voor familie Bos
In de nacht van 2 op 3 november 2019 ontplofte een explosief in de hal van de woning van de familie Bos. De politie is er de afgelopen maanden vanuit gegaan dat het explosief niet voor de familie Bos bedoeld was, maar voor één van de buren. Die zou de middag ervoor op sociale media een bericht hebben geplaatst waarin de link werd gelegd tussen bepaalde personen en illegaal vuurwerk.

Op 17 december werd een 28-jarige man uit Urk voor de ontploffing aangehouden. Op 11 februari werd vervolgens Bert van H. uit Noordoostpolder opgepakt, nadat de politie een maand eerder zijn identiteit had bekendgemaakt.

De ravage na de ontploffing

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel