Website ter ere van bommenwerper 'Short Stirling' gelanceerd

FLEVOLAND • Di 5 mei 2020 | 15:34 • Dinsdag 5 mei 2020 | 15:34

De Provincie Flevoland en de gemeente Almere hebben een website gelanceerd ter ere van de bemanning van de 'Short Stirling' die in het Markermeer is neergestort. De Engelse bommenwerper belandde daar tijdens een missie in het voorjaar van 1943. Een aantal jaar geleden werd het wrak onder water ontdekt.

De website zal samen met een nog te maken documentaire een digitaal monument vormen voor de Short Stirling en haar bemanning. De documentairemakers delen op de website Vliegenoverpolderlijnen.nl de ontstaansgeschiedenis van de film. Die gaat over de bemanning van de bommenwerper en hun nabestaanden.

"Dit is een belangrijk deel van de Flevolandse oorlogsgeschiedenis", legt gedeputeerde Michiel Rijsberman (D66) uit. "Wij vinden het belangrijk om op een respectvolle manier aandacht te besteden aan deze mensen, die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid."

De documentaire wordt naar verwachting eind dit jaar gepubliceerd.

Short Stirling
Een aantal jaar geleden werd het wrak van de Short Stirling in het Markermeer gevonden. De bommenwerper vloog in de Tweede Wereldoorlog bij de bombardementen op Duitse steden. De stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 denkt dat het om de BK716 gaat. In dit vliegtuig zaten zeven bemanningsleden. Of het echt om de BK716 gaat en wie er aan boord waren, kan de gemeente pas met zekerheid zeggen wanneer het toestel is geborgen en de bemanningsleden zijn geïdentificeerd. Dat moet ergens dit jaar gebeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel