Psycholoog hoopt op versoepeling maatregelen

FLEVOLAND • Wo 6 mei 2020 | 11:12 • Woensdag 6 mei 2020 | 11:12

"Ik hoop dat er vanavond versoepelingen van de maatregelen komen." Dat zegt psycholoog Lennard Schouten van GGZ Centraal. Hij behandelt onder meer patiënten met PTSS, Post Traumatische Stress Stoornis. "Als je patiënten in levende lijve ziet, dan kun je kleine signalen oppikken, zoals een gebalde vuist of een trillend been. Dat mis je als je behandelt via een beeldscherm van bijvoorbeeld een laptop. Dan gebeurt dat buiten beeld."

Vanavond is er om 19.00 uur een persconferentie van minister-president Rutte en minister Hugo de Jonge waarin bekend wordt gemaakt welke corona-maatregelen versoepeld kunnen worden. Mogelijk geldt die versoepeling ook voor contactberoepen, zoals therapeuten.

"Voor sommige mensen kan de huidige situatie beschermend werken, omdat ze te maken hebben met minder prikkels. Voor anderen kan de lockdown ervoor zorgen dat de klachten heftiger zijn. Sociale steun werkt als een beschermende factor en die steun valt nu juist voor veel mensen weg", aldus Schouten.

PTSS is een stoornis die kan optreden bij een ingrijpende traumatische gebeurtenis. Dat kan gebeuren wanneer iemand in een situatie terecht komt waarin hij of zij vreest voor zijn of haar leven of dat van dierbaren, bijvoorbeeld bij een heftig verkeersongeval, een seksueel trauma of bij uitzending naar een oorlogsgebied. Symptomen van PTSS kunnen onder meer zijn: herbelevingen, mogelijk sterke neiging om plaatsen of dingen te vermijden die aan trauma's kunnen denken, nachtmerries, concentratieverlies en continue stress. Heb je naar aanleiding hiervan vragen, stel deze dan aan je huisarts.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel