Provinciale Staten tegen anticonceptie bij grote grazers

FLEVOLAND • Wo 6 mei 2020 | 22:38 • Woensdag 6 mei 2020 | 22:38

Een grote meerderheid in Provinciale Staten is tegen het toepassen van anticonceptie bij de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Dat bleek woensdagavond tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten. Naar aanleiding van de adviezen van de commissie Van Geel wil de provincie de huidige populatie edelherten, konikpaarden en heckrunderen halveren. Er zijn naar schatting 1.000 herten en 180 konikpaarden 'boventallig'.

Al jaren wordt er door politici en actievoerders gediscussieerd over de beste oplossing voor de Oostvaardersplassen. Veel dierenliefhebbers vinden het onacceptabel dat een deel van de populatie iedere winter verhongert en sterft. Ook zijn actievoerders tegen het afschieten van de overtollige dieren.

Een aantal fracties in de Provinciale Staten en dierenwelzijnorganisaties is daarom voor anticonceptie om het aantal dieren terug te brengen. Gedeputeerde Staten is tegen het invoeren van de 'prikpil'. Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman zou anticonceptie neerkomen op een medisch experiment. Het zou daardoor juridisch onhaalbaar zijn, omdat in Nederland geen middelen zijn toegelaten die geschikt zijn voor heckrunderen en konikpaarden. "Dan zouden we bij het ministerie de status van medisch experiment moeten aanvragen en zo'n experiment zien wij niet zitten", zegt de gedeputeerde.

Op 27 mei wordt er een besluit genomen over het wel of niet invoeren van anticonceptie om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen terug te brengen. De Partij voor de Dieren heeft aangekondigd een motie te zullen indienen om de beschuttingsbossen aan de rand van de Oostvaardersplassen open te stellen voor de dieren om zo het gebied te vergroten. De PVV werkt samen met andere partijen aan een motie om de herplaatsing van de heckrunderen te onderzoeken. Ook Forum voor Democratie heeft aangekondigd met een motie te komen. De inhoud daarvan is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel