Dag 2 van de rechtszaak gasexplosie - advocaten aan zet

URK • Do 14 mei 2020 | 15:07 • Donderdag 14 mei 2020 | 15:07

In de rechtbank van Amsterdam is donderdagmiddag de tweede dag afgerond van de rechtszaak die het OM is begonnen naar aanleiding van de gasexplosie in 2016. Bij werkzaamheden aan de de riolering bij de Grote Fok op Urk werd op 3 juni 2016 een gasleiding geraakt waarbij het gas de woningen in kon stromen. Een woningblok van zes huizen werd door de daarop volgende ontploffing en brand compleet verwoest. De rechtbank moet oordelen wie verantwoordelijk is voor deze gasexplosie.

Update 16:40 uur: de berichtgeving is voor vandaag afgerond.

Voor de rechter staan de drie verdachten van de gasexplosie. Het gaat om de gemeente Urk, aannemersbedrijf Borger en netbeheerder Liander. Het openbaar ministerie acht alle verdachten schuldig en heeft woensdag forse geldboetes geëist tegen de verdachten. Op deze tweede zittingsdag kwamen de advocaten van de verdachten met hun pleidooi.

Advocaat aannemer: lek mogelijk eerder ontstaan
Volgens de advocaat van de aannemer is het gaslek mogelijk eerder ontstaan dan aanvankelijk wordt gedacht. Een causaal verband tussen het werk van de aannemer en de explosie is er volgens de advocaat niet. De advocaat vraagt dan ook om vrijspraak.

Het openbaar ministerie beschuldigde woensdag de aannemer van roekeloos werken. Nadat het gaslek was veroorzaakt, heeft de aannemer zand op de leiding gegooid. Daardoor zou het gas niet naar boven kunnen en is het via het riool de woningen binnengedrongen. Volgens de advocaat van de aannemer wijst dit op slechte communicatie vanuit netbeheerder Liander.

Na het beschadigen van de leiding is direct gestopt met de werkzaamheden. In de richtlijnen die gravers volgen, staat nergens dat het lek niet afgedekt mag worden. Bij een eerder gaslek op een andere locatie werd aan de werkers gevraagd om het lek af te dichten met zand. Volgens de advocaat hebben daarom de grondwerkers dat ook in deze situatie gedaan. Bij het contact met de netbeheerder zou dit gemeld zijn. Liander zou volgens de aannemer niet hebben gezegd dat het zand er weer af moest.

Gemeente Urk: niet betrokken bij besluiten van de bewuste middag
De advocaat van de gemeente Urk is verbaasd dat de gemeente als verdachte wordt gezien. Hij had verwacht dat enkel de partijen in de rechtbank zouden zitten, die bij de explosie aanwezig waren.

De keuzes die gemaakt zijn na het beschadigen van de gasleiding, zijn door de medewerkers van de aannemer gemaakt. De gemeente heeft zich die middag nergens mee bemoeid. Volgens de advocaat is daarom de gemeente niet verantwoordelijk voor wat er op 3 juni 2016 is gebeurd.

"Alsof de brandweer wordt veroordeeld voor het blussen van een brand"

— Advocaat Liander

De advocaat van netbeheerder Liander vindt het vreemd dat haar cliënt in de beklaagdenbank zit. "Liander heeft gehandeld zoals het van haar wordt verwacht." Volgens de advocaat is het alsof de brandweer wordt veroordeeld voor het blussen van een brand die zij blust. "Liander stond in de frontlinie."

OM: brandweer had gebeld moeten worden
Het openbaar Ministerie had woensdag commentaar op de telefonische afhandeling van de melding van het gaslek bij Liander. Via een zogenoemd uitvraagscript moet de medewerker aan de telefoon bepalen welke inzet nodig is bij iedere melding. Volgens de advocaat van Liander komen er iedere dag zo'n 35 meldingen binnen van een gasmelding. Het Openbaar Ministerie verwijt Liander dat er verkeerd is gehandeld. De brandweer had gebeld moeten worden. "Zomaar de brandweer bellen doe je niet. Dat accepteert de brandweer niet", aldus de advocaat van de netbeheerder.

Inmiddels is het uitvraagscript van Liander aangepast.

Liander: aannemer is verantwoordelijk voor explosie
Volgens de advocaat van Liander is het niet ingewikkeld. De aannemer beschadigde de gasleiding, niet Liander. Daarom is de aannemer verantwoordelijk voor het gaslek. Daarna heeft de aannemer zand gegooid op het lek waardoor het gas niet naar boven kwam en in het riool kwam. Daarmee is de aannemer ook verantwoordelijk voor de explosie die daar op volgde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel