Award voor app tegen verkeerd medicijngebruik

ALMERE • Vr 15 mei 2020 | 20:00 • Vrijdag 15 mei 2020 | 20:00

Seyfullah Semen heeft vrijdagavond een Young Impact Award gekregen. De 23-jarige Almeerder ontwikkelt een app die verkeerd medicijngebruik moet voorkomen.

De app met de naam MedicinX moet zorgen dat het voor dokters, patiënten en familieleden duidelijk is welke medicijnen iemand gebruikt. Jaarlijks belanden 27.000 mensen in het ziekenhuis omdat ze verkeerde medicijnen hebben geslikt, of een combinatie van medicijnen die gevaarlijk is. Seyfullah kreeg de award in de categorie ' gezondheid'

De Almeerder kwam op het idee voor de app toen zijn vader een half jaar in het ziekenhuis lag. Hierdoor kreeg hij naar eigen zeggen steeds meer hart voor de zorg. "Met de app hoop ik patiënten meer zeggenschap te geven over het medicijngebruik. Je houdt inname-momenten, emoties en bijwerkingen bij, waardoor goed wordt gecontroleerd hoe iemand op een medicijn reageert. De app vertelt je ook wat gevaarlijke combinaties zijn. Het fijne is dat ook familieleden en mantelzorgers van patiënten de app kunnen gebruiken."

Omdat software-ontwikkelaar Seyfullah zelf geen medische achtergrond heeft, werkt hij samen met medisch expert Dick Bijl, de schrijver van het boek Het Pillenprobleem. "Ik legde hem mijn idee voor, waarna we samen gingen brainstormen over het concept. Toen ik zag dat een arts het met me eens is, besefte ik dat het echt een probleem is dat speelt. Steeds meer mensen herkenden zich in mijn verhaal, waardoor ik zeker wist: we moeten hier iets mee. Ik heb ondertussen een team opgebouwd met drie personen en dat motiveert me nog meer."

De app is nog in ontwikkeling. De makers zeggen nog bezig te zijn om 'moeilijke' medische informatie begrijpelijker te maken, zodat iedereen de app straks kan gebruiken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel