St Jansdal: omzetdaling van 20 miljoen door corona

LELYSTAD • Ma 18 mei 2020 | 23:16 • Maandag 18 mei 2020 | 23:16

De coronacrisis heeft grote financiële gevolgen voor het St Jansdal. Het ziekenhuis met vestigingen in Harderwijk en Lelystad zegt in een persbericht een omzetdaling van meer dan 20 miljoen euro te zien. Daarnaast zijn er een hoop extra kosten gemaakt.

"Verzekeraars hebben al toegezegd met steunmaatregelen te komen. Wij gaan er vanuit dat die toereikend zijn en dat daardoor de continuïteit van het ziekenhuis niet in gevaar komt", zo schrijft het St Jansdal in een persbericht.

Kleine winst in 2019
In dat persbericht wordt ook ingegaan op het financiële resultaat van 2019. Toen is er een winst van zeven ton geboekt. Een jaar eerder lag dat met 2,4 miljoen euro nog een stuk hoger.

Het ziekenhuis schrijft het lagere resultaat van 2019 toe aan de overname van de zorg in Flevoland. Op 1 maart 2019 ging het ziekenhuis uit Harderwijk ook in het Lelystadse ziekenhuisgebouw aan de slag. Het continueren van de zorg in Flevoland heeft het St Jansdal afgelopen jaar 4,5 miljoen euro gekost.

Kosten gaan voor de baten uit
Aan de slag gaan in Lelystad betekende voor het ziekenhuis dat er eerst in personeel en materieel geïnvesteerd moest worden, voordat er behandelingen konden plaatsvinden waarmee omzet gegenereerd wordt. Het ziekenhuis zegt dat de inzet van de beschikbare capaciteit in 2019 nog niet op het gewenste niveau was.

"In 2020 hadden we deze opbouw en efficiencyslag volop verder willen doorzetten. De coronacrisis dwong ons echter in maart 2020 om onze prioriteiten volledig te verleggen. In plaats van het verder opbouwen van de zorg heeft het ziekenhuis in het eerste kwartaal de electieve zorg bijna volledig moeten afschalen."

Minder reguliere zorg
Het aantal bezoeken aan poliklinieken is sinds de corona-uitbraak met meer dan vijftig procent gedaald. Verder zijn er veel minder operaties en andere onderzoeken gedaan dan gepland.

Financieel directeur Arend Jan Poelarends zegt over de situatie: "Met steun van de zorgverzekeraars hebben wij in 2019 de zorg in Lelystad overgenomen, dan laten ze ons nu vast niet aan ons lot over."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel