Internationale wetenschappers noemen pulsverbod 'onnodig'

URK • Wo 20 mei 2020 | 12:48 • Woensdag 20 mei 2020 | 12:48

Het Europese verbod op pulsvissen is onnodig. Pulsvissen heeft namelijk minder impact op ecologie en milieu dan vissen met de traditionele boomkor. Dat adviseert de Internationale Raad voor de Verkenning van de Zee (ICES), zo meldt de NOS.

Nederland had om advies van deze organisatie van internationale wetenschappers gevraagd. Veel Urker vissers maakten de afgelopen jaren gebruik van de pulstechniek, waarbij met kleine elektrische schokjes vissen uit de zeebodem worden opgeschrikt. De Europese Unie verbood het pulsvissen vorig jaar omdat de techniek voor ecologische schade zou zorgen.

De wetenschappers bij ICES bestrijden dat. Zij vinden pulsvissen een verantwoord alternatief voor de traditionele boomkor, waarbij de vissen worden opgeschrikt met zware kettingen. De wetenschappers baseren zich op een rapport dat is geschreven door een team onder leiding van de Nederlandse wetenschapper Adriaan Rijnsdorp.

Nederland had pas na verschijnen van dat rapport beslissingen willen nemen over de toekomst van pulsvissen. Het rapport van Rijnsdorp en het daaropvolgende advies van ICES verandert niets aan het EU-verbod op pulsvissen. Er volgt eind dit jaar wel een evaluatie.

Minister Carola Schouten wil het rapport wel onder de aandacht brengen in Europa. Schouten zegt: "Het rapport van ICES is opgesteld door gerenommeerde wetenschappers en de Europese Unie zegt daar waarde aan te hechten. De feiten spreken voor zich en ik wil dat Europa daarop reageert."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel