Gemeente: minister moet basisschool De Fontein openhouden

LELYSTAD • Wo 20 mei 2020 | 18:05 • Woensdag 20 mei 2020 | 18:05

Het stadsbestuur van Lelystad vraagt minister Arie Slob van onderwijs om basisschool De Fontein open te houden. Daarmee wordt gehoor gegeven aan een oproep van de gemeenteraad om de minister te overtuigen dat sluiting per 1 augustus geen goed plan is.

De Fontein, gelegen in het Sidhadorp, moet dicht omdat er te weinig leerlingen zijn. Er zitten nu 73 kinderen op de school die lesgeeft op basis van de principes van de Maharishi Mahesh Yogi. Zo vorm meditatie een belangrijk onderdeel van het lesprogramma. De school zou 86 leerlingen moeten hebben om open te mogen blijven. Omdat De Fontein onder dit aantal zit heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in principe besloten de school te sluiten.

'Uitzonderlijke tijden'
Het college van B en W voert een aantal redenen op waarom de school toch open moet blijven. Zo is het door de coronacrisis voor ouders heel moeilijk om zich te oriënteren op een nieuwe school zolang zij de scholen niet mogen bezoeken. "Dit brengt voor de kinderen en ouders veel onzekerheden met zich mee", schrijft het college. "In deze uitzonderlijke tijden waar we ons nu in bevinden, waarin veel net even anders gaat dan normaal, vraagt de gemeente Lelystad bij uitzondering u om dit besluit te herzien."

Burgemeester en wethouders noemen ook een aantal andere redenen waarom de school toch open moet blijven. De Fontein is volgens het college een belangrijke school als het gaat om het aanbod van passend onderwijs. De kleinschalige aanpak van De Fontein maakt het mogelijk dat een groot aantal kinderen op deze reguliere school passend onderwijs ontvangt. Daarnaast wordt het unieke onderwijsconcept waarin rust en meditatie zijn geïntegreerd genoemd.

Kansen door sluiting De Wildzang
Inmiddels is duidelijk geworden dat per 1 augustus 2021 de nabijgelegen Montessorischool De Wildzang gaat sluiten. Dat zou kunnen betekenen dat er in de toekomst meer leerlingen richting de Fontein gaan als deze school open mag blijven.

Ook zou de Fontein door het verdwijnen van De Wildzang aanspraak kunnen maken op een uitzonderingsclausule voor 'bijzonder neutrale' scholen. Nu kan dat nog niet omdat De Wildzang eveneens in deze categorie zit en te dicht bij De Fontein ligt.

Handtekeningen en kleurplaten
Leerlingen en ouders van De Fontein hebben woensdagmiddag opnieuw aandacht gevraagd voor de dreigende sluiting van hun school. In het stadhuis kregen burgemeester Ina Adema en wethouder Nelly den Os kregen handtekeningen overhandigd. Daarnaast lag de vloer bezaaid met getekende protesten van de leerlingen.

Kinderen en ouders op bezoek in het stadhuis:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel