RIVM: vier nieuwe besmettingen in Flevoland, één ziekenhuisopname

FLEVOLAND • Vr 22 mei 2020 | 14:38 • Vrijdag 22 mei 2020 | 14:38

In Flevoland zijn sinds donderdag vier nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Hierdoor komt het aantal besmettingen op 897. Het aantal sterfgevallen bleef voor de zesde dag op rij ongewijzigd: 82. Wel kwam er de afgelopen dag één ziekenhuisopname in Lelystad bij.

In Almere zijn tot nu toe met 27 de meeste coronadoden gemeld. Lelystad volgt met 26, gevolgd door Dronten (11), Noordoostpolder (9), Zeewolde (5) en Urk (4). Het totale aantal Nederlanders dat is overleden aan de gevolgen van het virus is nu opgelopen tot 5.788 Dat zijn er 13 meer dan donderdag.

Besmettingen
Volgens het RIVM zijn er in heel Nederland zijn nu 44.888 positieve tests (+188) geregistreerd.

Ziekenhuisopnames
In Lelystad is sinds donderdag één nieuwe ziekenhuisopname gemeld en komt nu uit op een aantal van 64. Tot nu toe is voor 123 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. Dronten komt uit op 29, Urk op 22, Noordoostpolder op 14 en Zeewolde op 12.

In totaal zijn tot nu toe 264 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege corona. Landelijk gaat het om 11.649 ziekenhuisopnames. Dat zijn er 9 meer dan donderdag.

Ontwikkeling van cijfers
Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames per gemeente zich de afgelopen weken* hebben ontwikkeld:

*Er zit een gat tussen 30 maart en 8 april in de aantallen geregistreerde besmettingen met het coronavirus. Tussen deze dagen maakte het RIVM die cijfers niet bekend. Vanaf 8 april worden deze cijfers wel weer bekendgemaakt.

Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers
Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Wel kunnen vanaf juni alle Nederlanders met klachten die wijzen op het coronavirus getest worden. Is iemand besmet dan volgt bron- en contactonderzoek. Het RIVM verwacht dat er in de maanden vanaf juni maximaal 30.000 mensen per dag getest gaan worden omdat ze klachten hebben die lijken op het nieuwe coronavirus.

Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.

Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel