Veiligheidsregio's in coronatijd: de lakmoesproef

FLEVOLAND • Zo 24 mei 2020 | 17:00 • Zondag 24 mei 2020 | 17:00

De Veiligheidsregio's Flevoland en Gooi en Vechtstreek hebben een mini-documentaire gemaakt over hun samenwerking tijdens de coronacrisis. De promotiefilm is dit weekend online 'in première' gegaan. De video toont vooral het werk dat achter de schermen wordt gedaan, werk dat heel concrete gevolgen heeft in het dagelijks leven van veel mensen.

"Het is duidelijk wat een brandweerman doet, het is duidelijk wat een verpleger doet, maar hoe die allemaal samenwerken is moeilijk uit te leggen", verklaart Cees Verdam, voorzitter veiligheidsdirectie Veiligheidsregio Flevoland. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het veiligheidsniveau verhoogd tot GRIP 4. "Op een verjaardagsfeestje is het moeilijk uit te leggen wat dat precies voor ons werk betekent".

De lakmoesproef
De Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek werken pas sinds eind vorig jaar samen. Drie maanden later brak de coronacrisis uit en daarmee werd hun samenwerking meteen flink op de proef gesteld. Vandaar de titel van de film: De lakmoesproef. Met de 20 minuten durende film hopen de regio's beter uit te kunnen leggen hoe die samenwerking verloopt en wat hun rol is tijdens deze crisis.

Ineens ander werk
Veiligheidsregiovoorzitters Pieter Broertjes en Franc Weerwind lichten toe hoe hun werk ineens een heel ander karakter kreeg. Ook vertegenwoordigers van GGD’en, politie, de landmacht en brandweer vertellen over hun ervaringen tijdens de crisis. Ervaringen die indruk maken, vertelt Cees Verdam: "Mensen doen opeens heel ander werk. Zorgmedewerkers van jeugdgezondheidszorg voeren plots corona-testen uit in een teststraat. Dat vraagt veel van mensen en toch lukt het".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel