WHO stopt proef malariamedicijn bij COVID-19

ZEEWOLDE • Ma 25 mei 2020 | 21:36 • Maandag 25 mei 2020 | 21:36

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft tests om te kijken of het middel hydroxychloroquine helpt tegen het coronavirus voorlopig stilgelegd. Het medicijn werd net als chloroquine gebruikt bij de behandeling van COVID-19 patiënten. Het bedrijf Ace Pharmaceuticals in Zeewolde is de enige producent in Nederland van chloroquine.

Eind februari was de inschatting dat het malariamedicijn de ziekmakende effecten van het coronavirus kon onderdrukken. Chloroquine werd daarom begin maart opgenomen in het voorlopige behandeladvies van het RIVM. Omdat nu duidelijk is geworden dat gebruik van het middel bij COVID-19 patiënten de kans op overlijden juist verhoogt en niet verlaagt, wordt nu afgeraden chloroquine in te zetten. Het RIVM heeft het medicijn uit Zeewolde daarom uit het behandeladvies gehaald.

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus wijst erop dat het middel wel gebruikt kan worden voor mensen met malaria of auto-immuunziekten.

Bedreigingen
Half maart kreeg directeur Jan Willem Popma van Ace Pharmaceuticals te maken met bedreigingen. Popma zou zowel thuis als bij zijn bedrijf 'vage types' op bezoek krijgen. Ze boden flinke bedragen voor de pillen, die volgens de directeur overigens niet in Zeewolde liggen opgeslagen. Popma en Ace Pharmaceuticals kregen vanwege de bedreigingen 24 uur per dag politiebewaking.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel