Advocaat boos: bewakers blijven bij gesprek met gedetineerde

LELYSTAD • Di 26 mei 2020 | 14:02 • Dinsdag 26 mei 2020 | 14:02

Strafrechtadvocaat Yassine Bouchikhi heeft dinsdagochtend zijn beklag gedaan bij de directie van de PI Lelystad, omdat hij een gesprek met een gedetineerde tegen de regels in niet vertrouwelijk kon voeren.

Bouchikhi stond op het punt om in de advocatenkamer van de gevangenis met zijn cliënt om tafel te gaan. "Tot mijn verrassing pakte een medewerker van de PI een stoel en ging bij de deur zitten. Ook twee collega's bleven in de buurt. Ze zeiden dat ze toezicht wilden houden." Die werkwijze is volgens Bouchikhi zeer ongebruikelijk: "Een advocaat moet een gesprek onder vier ogen kunnen voeren. Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

Volgens de advocaat is zijn cliënt iemand die 'de nodige aandacht' vraagt. "Als ze hem binnen de gevangenis in de gaten willen houden dan mag dat, maar niet tijdens een gesprek met de advocaat. Ik mag hopen dat dit een eenmalig incident is." Nadat Bouchikhi bij de directie had geklaagd, kon hij tien minuten later alsnog met zijn cliënt in vertrouwelijkheid praten.

Directeur Ruut Bernsen van de PI Lelystad laat in een reactie weten dat het hier een misverstand betreft: "Uiteraard is het de bedoeling dat gesprekken tussen advocaten en gedetineerden vertrouwelijk zijn. Ik zal contact opnemen met de advocaat om het te bespreken." Dat is vanmiddag gebeurd. Bouchikhi heeft de uitleg geaccepteerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel