Bowling Almere wil 'intelligente open-up' per 1 juni

ALMERE • Wo 27 mei 2020 | 6:05 • Woensdag 27 mei 2020 | 6:05

Bowling Almere wil af van de 'intelligente lockdown' en nu eindelijk een 'intelligente open-up' per 1 juni om te voorkomen dat ze in grote financiële problemen komen. Bowlingondernemers willen niet wachten tot 1 september; de datum waarop sportscholen weer open mogen van Premier Rutte. Bowlen is namelijk volgens de overheid een binnensport, net als fitness.

Gert-Jan van Maanen, van Bowling Almere, is het daar niet mee eens. "Bowling is geen sport maar valt onder de horeca," zegt Van Maanen. Bovendien komt driekwart van zijn inkomsten van de opbrengsten van het grote restaurant en de ruime bar die onderdeel zijn van Bowling Almere.

Van Maanen heeft zijn pand al coronaproof gemaakt. Als je binnenkomt wordt je via grote geel-zwarte pijlen op de grond de route gewezen. Inkomende bezoekers aan de ene kant van de trap en vertrekkende aan de andere. Verder zijn er plastic handschoenen om mee te bowlen, flesjes reinigingsmiddel om de ballen schoon te maken, ontsmettingsmiddel voor de handen, plexiglas schotten tussen de tafeltjes voor de banen en de tafels in het restaurant staan op ruim 1,5 meter uit elkaar. Van Maanen: "We hebben alles uit elkaar getrokken zodat we tachtig zitplekken hebben."

Ruim twee maanden is Bowling Almere nu al dicht. Als ze pas in september open mogen betekent dat een enorm verlies. "We zijn elke maand 50.000 euro vaste lasten kwijt waar geen omzet tegenover staat," zegt Van Maanen die eigenaar is van het centrum. "Als we zes maanden dicht zijn dan zijn we drie ton verder." De overheidsondersteuning voor ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen komen, stelt dan niet veel voor.

Bowlingondernemers hebben Tweede Kamerleden in een brandbrief uitgenodigd om een keer langs te komen. "Zodat ze met eigen ogen kunnen zien dat we per 1 juni open kunnen," zegt Van Maanen. "Anders help je de branche die juist geschikt is voor de anderhalvemetereconomie om zeep." De bowlingondernemer noemt het besluit van premier Rutte om de bowlingbanen pas op 1 september toestemming te geven om de toko te openen, een 'niet intelligente lockdown'. "Laten we een 'intelligente open-up' doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel