Provincie gaat voor herinvoering pulskor

FLEVOLAND • Do 28 mei 2020 | 15:44 • Donderdag 28 mei 2020 | 15:44

De provincie Flevoland moet er alles aan doen om te zorgen voor herinvoering van de pulskorvisserij. Dat is de strekking van een breed gesteunde motie in Provinciale Staten.

Nu uit recent onderzoek van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee blijkt dat pulskor minder impact heeft op ecologie en milieu dan vissen met de traditionele boomkor, moet de provincie zowel in Den Haag als in Brussel pleiten voor herinvoering. Dat vindt zo'n driekwart van de Statenleden.

Grote gevolgen Urker pulsvissers
Veel Urker vissers maakten de afgelopen jaren gebruik van de pulstechniek, waarbij met kleine elektrische schokjes vissen uit de zeebodem worden opgeschrikt. De Europese Unie verbood het pulsvissen vorig jaar omdat de techniek voor ecologische schade zou zorgen. Het verbod heeft grote gevolgen voor de Urker vissers.

Procedure
Eind dit jaar evalueert de EU het Europese visserijbeleid. Met de lobby en het onderzoek zou een herinvoering moeten worden afgedwongen. Naast een lobby loopt er ook een procedure bij het Europese Hof van Justitie om het verbod, dat op 1 juli 2021 ingaat, ongedaan te maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel