Restaurants maandag weer open, aantal reserveringen wisselend

FLEVOLAND • Za 30 mei 2020 | 10:51 • Zaterdag 30 mei 2020 | 10:51

De horeca in Flevoland bereidt zich voor op de heropening op maandag 1 juni om 12.00 uur. Na maanden gesloten te zijn geweest, mogen de ondernemers onder bepaalde voorwaarden hun deuren weer openen. Uit een rondgang van Omroep Flevoland blijkt dat het aantal reserveringen voor volgende week nog wisselend is.

Bij restaurant De Boet op Urk komen de reserveringen op gang, maar er is nog voldoende plek. Volgens eigenaar Zwanie Kramer zijn mensen nog voorzichtig en in een afwachtende fase. "Gasten hebben nog geen besef dat je weer open bent."

Volgens haar is het met Pinksteren normaal erg druk, omdat er dan veel dagjesmensen in het vissersdorp zijn. Met 30 gasten per keer kan het restaurant een kwart van het normale aantal klanten kwijt. Het terras is vanaf maandag ook weer open.

Applaus eerste dagen vol
Restaurant Applaus in Lelystad gaat een dag later, op dinsdag weer open. De eerste avonden zijn gelijk al volgeboekt voor een diner. Volgens eigenaar Barry de Troije zijn er nog wel plekken op het terras of voor een lunch.

De ondernemer kan nu de helft van zijn normale aantal klanten kwijt, maar kan de bar helaas nog niet openen. Het terras van Applaus is wel wat groter dan normaal.

Niet elf, maar zelfs veertien weken dicht
Daar waar de meeste restaurants na elf weken de deuren weer openen geldt voor Le Journal in Lelystad dat de deuren maar liefst veertien weken dicht zijn geweest. De horecazaak in het centrum van Lelystad sloot op 24 februari voor een grote verbouwing. Een maand later was die afgerond, maar de deuren moesten dus langer gesloten blijven.

Eigenaar Merlijn Lindeman is blij dat hij nu weer bezoekers kan ontvangen. Hij verwacht de meeste omzet te halen uit het grote terras dat bij het restaurant hoort. Normaal kan hij daar 200 mensen ontvangen, nu 100.

De reserveringen komen volgens Lindeman enigszins op gang, maar het gaat nog niet heel hard. Dat komt volgens hem door het mooie weer. "Mensen willen nu lekker buiten op het terras zitten en daar hoef je niet voor te reserveren."

Restaurant vliegveld ook nog niet vol
Bij Café Restaurant Luchthaven Lelystad, voorheen Flantuas, loopt het ook nog niet storm. Volgens eigenaar Gerhard Flantua moeten mensen nog wennen aan het reserveren omdat dit normaal niet hoeft bij zijn restaurant. "Het reserveren gaat nog moeizaam. Wij moeten het normaal hebben van mensen die rondlopen."

In totaal kunnen er naast de 30 mensen binnen ook nog 30 bezoekers op het terras terecht. Buiten kunnen normaal zo'n 80 mensen zitten.

In Zeewolde drukte verwacht
Restaurant Zuiderzoet in Zeewolde heeft nog niet veel reserveringen, maar verwacht volgende week toch drukte. Vooral van mensen die gaan varen en daarna wat komen eten en drinken op het terras. Maar bedrijfsmanager Luuk Tomassen is tegelijkertijd ook voorzichtig: "Het kan twee kanten op gaan. Het voelt een beetje alsof we weer voor het eerst opengaan."
Tomassen hoopt vooral dat het weer mooi blijft. Want als het gaat regenen, kunnen er maar 30 mensen binnen geplaatst worden. Normaal kon hij 200 gasten kwijt in het restaurant.

Bij Pannenkoekenhuis Hans en Grietje in Zeewolde komen de reserveringen weer op gang. Het gaat wel minder hard dan normaal, maar het gaat volgens bedrijfsleider Gerben van Os de goede kant op.

"Mensen reserveren soms met smoesjes, zodat ze bij elkaar aan een tafel kunnen zitten."

— Carl Jansen van restaurant De Rede

Groter terras voor De Rede
Bij beide vestigingen van De Rede, in Lelystad en Dronten, is het terras wat groter geworden. Op die manier kunnen er evenveel mensen als voor corona plaatsnemen. Uiteraard op 1,5 meter afstand.

Volgens eigenaar Carl Jansen gaat het goed met het aantal reserveringen, maar hij verwacht niet dat het vanaf nu altijd weer druk is, omdat mensen nog voorzichtig zijn. Hij zegt ook dat mensen soms met smoesjes reserveren zodat ze bij elkaar aan een tafel kunnen zitten. Dit mag vanaf 3 personen alleen als mensen uit hetzelfde huishouden komen.

'Vol bestaat niet meer'
Bij Woodstone in Almere gaat het volgens co-founder Penny Vos heel goed met de reserveringen. Maar volgens haar bestaat 'vol' niet meer, met een maximum van 30 mensen. Normaal kunnen er 120 mensen eten in het restaurant.

Woodstone heeft net als De Rede het terras kunnen vergroten, waardoor er buiten meer mensen kunnen zitten: in totaal 60. Op de grond is met tape aangegeven waar mensen wel en niet mogen lopen. Volgens Vos zijn deze eerste versoepelingen een stap in de goede richting voor ondernemers.

'All you can eat' maar dan anders
Bij wokrestaurant Plaza6 in Emmeloord gaat het vanaf maandag heel anders dan normaal. In plaats van zoveel opscheppen als je wil, moeten klanten nu aanwijzen wat ze willen. Een medewerker schept het daarna op een bord.

Het restaurant werkt met twee shifts, zodat er in totaal elke dag maximaal 60 mensen kunnen komen. Normaal komen er op een drukke dag in het weekend meer dan 400 gasten eten. Volgens eigenaresse mevrouw Chen stromen de reserveringen nog niet binnen. Alleen een aantal vaste klanten heeft aangegeven te komen eten.

Ook aangepaste buffetten bij Van der Valk hotels
Bij de vestigingen van Van der Valk in Emmeloord en Almere zijn de buffetten ook aangepast. Sebastiaan Weijers, bedrijfsleider bij het hotel in Almere, zegt dat bij het ontbijt veel van de producten worden opgeschept door een medewerker. Ook staat er bijvoorbeeld geen grote schaal vers fruit, maar is het per kleine verpakking neergezet.

Mensen die komen eten en niet in het hotel verblijven, worden in Almere apart van de gasten ontvangen. Weijers hoopt nog dat ze binnenkort 30 gasten per ruimte mogen ontvangen zodat er meer mogelijkheden zijn.

Qua reserveringen gaat het in Almere de goede kant op, maar het is nog niet vol. Ook in Emmeloord is het nog niet zo druk als normaal met Pinksteren.

De regels voor horeca vanaf 1 juni in grote lijnen:
- Eet- en drinkgelegenheden mogen vanaf 12.00 uur onder voorwaarden weer open
- Voor het aantal gasten telt binnen een maximum van 30 personen.
- Je mag met maximaal 2 personen aan een tafeltje zitten, tenzij je een gezamenlijk huishouden vormt.
- Tussen de tafeltjes moet 1,5 meter afstand zijn.
- Alle gasten moeten gebruikmaken van een zitplaats aan een tafel of bar.
- Gasten moeten van tevoren reserveren. Dit is niet verplicht voor het terras.
- Ook voor terrassen geldt een afstand van 1,5 meter, met uitzondering van mensen die een gezamenlijk huishouden vormen.
- De ondernemer moet controleren of de regels gehandhaafd worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel