'Onderzoek fusie Fontein en Wildzang'

LELYSTAD • Di 2 juni 2020 | 23:28 • Dinsdag 2 juni 2020 | 23:28

Het Lelystadse college van B en W moet in gesprek met de schoolbesturen van De Fontein en De Wildzang over mogelijkheden tot een fusie.
Die oproep heeft de gemeenteraad dinsdagavond gedaan in een unaniem aangenomen motie van Jong Lelystad, die mede werd ingediend door alle andere fracties.

De Fontein en De Wildzang zijn beide bijzonder neutrale basisscholen en zitten vlak bij elkaar in de Waterwijk. Binnen de huidige regelgeving telt De Fontein vanaf oktober te weinig leerlingen om open te mogen blijven en zou daarom in september 2021 moeten sluiten.
De Wildzang voldoet nog wel aan de norm, maar toch heeft het bestuur besloten om de school vanaf september 2021 te sluiten.

Om De Fontein tijd te geven voor een oplossing, heeft de school onlangs minister Arie Slob gevraagd om een jaar uitstel van sluiting. Deze brief is gesteund door het college en de raad.

Raad wil bijzonder neutrale scholen behouden
De gemeenteraad acht het wenselijk dat er in Lelystad bijzonder neutrale scholen blijven bestaan. Een fusie tussen de schoolbesturen of samenwerking met andere schoolbesturen in de stad zou een oplossing kunnen zijn.
Nadat eerdere fusiegesprekken zijn mislukt, dringt de raad nu aan op een nieuwe poging. Daarbij moet ook het ministerie en de ouderraden nauw worden betrokken.
De raad vraagt het college om uiterlijk 15 juli uitsluitsel over de fusiegesprekken te geven, zo roept de motie op.

College blij met 'krachtig signaal'
Het college schaart zich achter het 'krachtige signaal' van de gemeenteraad. Volgens wethouder Nelly den Os hebben de besturen van beide scholen aangegeven dat zij graag met elkaar en andere scholen willen praten. Wel temperde Den Os de verwachtingen, omdat de kwestie ingewikkeld ligt en er nog maar vijf weken zijn tot de zomervakantie. Bovendien gaat de gemeente niet over een fusie van de scholen.

VVD en CDA in de Tweede Kamer hebben inmiddels schriftelijke vragen over De Fontein gesteld aan minister Slob.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel