Geen verband tussen branden zendmasten

FLEVOLAND • Wo 3 juni 2020 | 18:16 • Woensdag 3 juni 2020 | 18:16

Er zitten geen verbanden tussen de vele zendmastbranden de afgelopen weken. Dat concludeert politie en justitie na onderzoek. Ook is er geen georganiseerd crimineel verband tussen eventuele verdachten. Dat zegt het Openbaar Ministerie na onderzoek van de landelijke recherche.

In Flevoland zijn de laatste tijd verschillende branden geweest. In Dronten werd een zendmast in de brand gestoken aan de Guldendreef. Dat gebeurde op 10 april, daarvoor is een 23-jarige Drontenaar aangehouden. Eerder werden twee mannen van 24 en 30 uit Swifterbant aangehouden voor diezelfde brand. Begin april werden ook twee zendmasten in Almere Haven in de brand gestoken. Eind april was er brand bij een zendmast in Swifterbant.

De afgelopen weken zijn in heel Nederland 29 zendmasten in brand gestoken. In totaal zijn daar zes verdachten voor aangehouden.

Geruchten over gevaren volksgezondheid
Die branden houden mogelijk verband met geruchten op de sociale media dat het snelle nieuwe 5G-netwerk voor mobiele telefonie slecht zou zijn voor de volksgezondheid. Ook in Groot-Brittannië zijn om die reden al zendmasten in brand gestoken.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie heeft die geruchten al afgedaan als fabeltjes. "Er is geen enkele aanleiding om die zendmasten verdacht te maken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel