'Woningnood' voor torenvalken

MARKNESSE • Zo 7 juni 2020 | 21:15 • Zondag 7 juni 2020 | 21:15

Het gaat goed met de torenvalken in Flevoland. Zo goed zelfs dat er sprake is van heuse ‘woningnood’ zegt Harold Boer van Landschapsbeheer Flevoland en roofvogelvrijwilliger. De torenvalk bouwt zelf geen nest maar is in de moderne wereld vooral afhankelijk van nestkasten.

"Wij hebben er in de Noordoostpolder nu zo’n 160 opgehangen en deze zijn voor het grootste deel bewoond”, vertelt Boer. Vooral het oostelijke deel van de Noordoostpolder lijkt in trek te zijn bij de roofvogels, daar is dan ook de meeste behoefte aan extra nestkasten.

Veel meer muizen
Dat er dit jaar zoveel torenvalken zijn komt volgens de Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder doordat er bijzonder veel muizen zijn op de akkers in de polder. “Muizen staan hoog op het menu van de torenvalk. Hoe meer muizen, hoe meer ruimte er is voor torenvalken. Elk jong eet zo’n 100 muizen om groot te worden. In sommige nesten liggen wel acht eieren. Dan worden er dus flink wat muizen opgepeuzeld”, zegt Harold Boer.

Ultraviolette kleuren
Omdat de vogels zoveel muizen vangen zijn ze graag geziene gasten bij veel boeren. Zo heeft wijnboer Cor van der Veeken uit Marknesse er ook veel plezier van: “Het is natuurlijk hartstikke prachtig om die kleine torenvalken groot te zien worden, maar ze ruimen vooral heel veel muizen voor mij op." Torenvalken weten feilloos de plekken te vinden waar veel muizen zitten. De vogels kunnen vanuit de lucht ultraviolette kleuren zien die in muizenurine zitten.

Harold Boer hoopt dat er meer boeren zijn die een nestkast willen plaatsen op hun land. “We kunnen de kasten aan bijvoorbeeld de schuur hangen, ik denk dat als boeren weten dat het mooie vogels zijn die ook nog eens muizen eten er vast wel agrariërs zijn die zo’n nestkast wel zien zitten!”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel