Charterschepen voeren grote actie op IJmeer

LELYSTAD • Di 9 juni 2020 | 12:00 • Dinsdag 9 juni 2020 | 12:00

Tussen de 150 en 180 schepen voeren dinsdagmiddag actie op het IJmeer. De eigenaren van charterschepen willen een betere steunregeling van het kabinet. De chartervaart is door de coronacrisis hard getroffen.

Zo liggen in het hele land honderden schepen stil. Veel schepen maken deel uit van de zogeheten bruine vloot. Dat zijn historische zeilschepen die met passagiers binnenvaarttochten maken.

Tientallen actievoerders kwamen maandag aan in de haven van Lelystad om zich te verzamelen voor de actie. Het ging om zo'n 40 historische charterschepen. Een deel van hen heeft Lelystad als thuishaven.

Batavia Haven

Water staat scheepseigenaar aan de lippen
Een van de scheepseigenaren is Rob Peetoom uit Zwartsluis. Peetoom wil graag meedoen aan het protest omdat het water hem aan de lippen staat: "Het gaat met ons ontzettend slecht. Sinds de coronacrisis liggen wij stil. Wij kunnen geen werk meer verrichten met de schepen. Alle klanten die wij geboekt hadden, zijn weg. Wij zitten nu zeker op 70% omzetverlies. Als wij niet mogen varen, is dat dadelijk 100%."

Peetoom en zijn collega's willen de landelijke overheid vragen om een noodfonds op te richten zodat zij het hoofd boven water kunnen houden. Peetoom: "Wij willen gewoon geholpen worden, niet alléén om het seizoen door te komen, maar ook om nog even verder te kunnen. Dit zijn oude schepen die onderhoud nodig hebben. Met het omzetverlies dat we nu hebben, komen we niet verder. Wij zitten echt met zijn allen nu aan de grond."

Batavia Haven steunt actie
Noorderlijke actievoerders uit onder meer Friesland en Kampen mochten gratis in Batavia Haven blijven liggen om dinsdag mee te kunnen doen aan de manifestatie.

Havendirecteur Joop van Diest steunt de actie: "Nederland heeft een unieke vloot van dit soort schepen. In totaal ongeveer 400. Dat vind je nergens in de wereld. De meeste schepen benaderen de leeftijd van 100 jaar. Dus dat is varend erfgoed. Als de overheid de schippers niet steunt, verdwijnen er heel veel van dit soort schepen en die komen nooit meer terug."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel