Vijf jaar geëist voor overval op supermarkt en pizzeria

DRONTEN • Wo 10 juni 2020 | 14:55 • Woensdag 10 juni 2020 | 14:55

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel geëist tegen een 24-jarige man uit Dronten. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij in maart 2019 een supermarkt en een pizzeria in zijn woonplaats heeft overvallen. De man heeft woensdag tijdens de zitting beide overvallen bekend.

Op 11 maart 2019 kreeg een caissière van de Jumbo aan de Wardhof de schrik van haar leven toen een man plotseling geld van haar eiste. Hij toonde daarbij een nepvuurwapen en een knuppel. De man had zijn gezicht bedekt. Hij graaide de inhoud van de kassa mee en verdween rennend uit de supermarkt.

Op 27 maart vond een soortgelijke overval plaats bij de New York Pizza aan Het Ruim. Daarbij bedreigde een man de aanwezige medewerker met een fors mes. Ook hier maakte de overvaller de inhoud van de kassa buit.

Fiets leidde naar overvaller
Door het signalement en de werkwijze ontstond al snel een vermoeden dat het bij beide overvallen om dezelfde dader zou kunnen gaan. De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan en daarbij onder meer vele getuigen gehoord en camerabeelden bekeken. Een fiets die mogelijk door de overvaller was gebruikt, leidde naar de 24-jarige Drontenaar. Hij werd op 14 mei 2019 aangehouden en zit sinds die tijd in voorarrest.

Vingerafdruk op kassa
Zijn uiterlijk voldeed aan het signalement. Belastende getuigenverklaringen, onderzoek naar onder meer communicatie van de verdachte en een vingerafdruk op een van de kassa's leverden volgens het OM genoeg bewijs op om de man verantwoordelijk te houden voor beide overvallen.

'Overval traumatiserend voor slachtoffers'
Met de strafeis van vijf jaar wil het Openbaar Ministerie duidelijk maken dat overvallen op winkels en andere ondernemingen hard aangepakt worden. De gevolgen voor de veelal jonge medewerkers zijn vaak groot. Volgens het OM kampen zij regelmatig nog lange tijd met een onveilig gevoel op het werk, maar ook in hun privéleven. Ook voor aanwezige klanten is een overval vaak traumatiserend. Het OM rekent het de verdachte dan ook zwaar aan dat hij voor een paar honderd euro buit het leven van diverse mensen op zijn kop heeft gezet.

Het OM wil verder dat de rechtbank de Drontenaar verplicht om ruim 1400 euro schadevergoeding te betalen aan de slachtoffers. Dat bedrag bestaat uit een vergoeding voor het gestolen geld en een immateriële schadevergoeding voor de medewerkers die het meest direct bij de overvallen betrokken waren.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel