Kamer wil kunnen oordelen over regeling Airport

LELYSTAD • Di 16 juni 2020 | 16:35 • Dinsdag 16 juni 2020 | 16:35

De Tweede Kamer wil dat minister Cora van Nieuwenhuizen de zogeheten verkeersverdelingsregeling voor Lelystad Airport ter beoordeling aan de Kamer voorlegt. Een meerderheid van de Kamer heeft dat dinsdagmiddag uitgesproken in een motie, die was ingediend door de SGP.

De minister houdt vast aan haar plan om Lelystad Airport in november volgend jaar te openen. Zij wil dat doen op basis van een regeling, die het vliegverkeer tussen Schiphol en Lelystad verdeelt.
Na uitvoerig overleg met de Europese Commissie wil de minister op Lelystad vluchten toestaan, als luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol opgeven. Tegelijk wil Brussel dat er ook plekken beschikbaar blijven voor maatschappijen, die nu nog niet op Schiphol actief zijn.

De Tweede Kamer heeft met deze nieuwkomers grote moeite. Een meerderheid heeft zich al in 2018 in een motie van de SP uitgesproken tegen zelfstandige groei van Lelystad. De minister beloofde toen de regeling aan de Kamer voor te leggen, maar zei eind vorig jaar dat dit niet nodig was. Met de dinsdag aangenomen motie wordt zij hier nu toch toe gedwongen.

Moties van de Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks om de verkeersverdelingsregeling maar helemaal in te trekken of de uitbreiding van Lelystad Airport af te blazen, werden verworpen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel