Urker vissers redden vluchtelingen op Noordzee

URK • Wo 17 juni 2020 | 7:24 • Woensdag 17 juni 2020 | 7:24

Urker vissers hebben 26 vluchtelingen gered op de Noordzee tussen Engeland en Frankrijk. Dat vertelde schipper Gerrit Bakker van de UK 48 dinsdagavond op Radio 1. De reddingsactie vond dinsdagochtend plaats op een drukke vaarroute.

Volgens de schipper dobberden 26 mensen uit Irak rond op een kleine rubberboot met een motor zonder benzine. Daar waren ook drie kinderen bij. De schipper vermoedt dat ze vanuit Calais zijn vertrokken en een verkeerde koers zijn gevaren.

De meesten waren er volgens de schipper redelijk goed aan toe. Eén vluchteling was behoorlijk zeeziek. Die is tijdelijk aan boord genomen. Alle Irakezen hebben wat te eten en drinken gekregen van de Urkers. De kotterbemanning heeft de Engelse kustwacht opgeroepen die de vluchtelingen heeft overgenomen. Sommige vluchtelingen droegen geimproviseerde zwemvesten gemaakt van opblaasbare zwembanden.

Eigenaar is trots op zijn bemanning
Riekelt Bakker is de eigenaar van de kotter en hij is een dag na de actie trots op zijn bemanning: "Ik had zelf niet anders gehandeld." Volgens Bakker was de situatie voor de vluchtelingen precair te noemen. Op het bootje heerste eerst verslagenheid. De mensen aan boord wisten niet waar ze waren en het rubberbootje was nauwelijks zichtbaar voor de grote schepen die langs voeren.

Volgens Bakker gebeurt het steeds vaker dat vluchtelingen de oversteek naar Engeland wagen. De overtochten zijn levensgevaarlijk omdat het Kanaal de drukste vaarroute ter wereld is, aldus de kottereigenaar.

Bakker heeft overleg met de huisarts op Urk om te kijken of de ontmoeting met de Irakezen gevolgen heeft voor zijn bemanning. Vanwege de coronamaatregelen werd door de Engelse kustwacht al afgeraden om de mensen aan boord van de kotter te nemen.

Tekst gaat verder onder foto

Eind vorig jaar was ook al een Urker kotterbemanning betrokken bij een reddingsactie. Ook die vond plaats tussen Frankrijk en Engeland. Destijds werden 20 volwassen vluchtelingen en één baby gered. Zij kwamen eveneens uit Irak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel