Boze busondernemers protesteren in Den Haag

FLEVOLAND • Wo 17 juni 2020 | 10:32 • Woensdag 17 juni 2020 | 10:32

Flevolandse touringcarbedrijven hebben woensdag deelgenomen aan een protest in Den Haag. De busondernemers zijn boos over de coronabeperkingen die gelden voor het vervoer van passagiers in hun bussen. Ze vinden het onrechtvaardig dat er voor het openbaar vervoer en in vliegtuigen minder strenge regels gelden dan voor het vervoer van mensen in touringcars. Ook willen ze financiële steun.

Vanuit Flevoland waren onder meer bussen van Márion Reizen uit Dronten, Almere Tours uit Almere en Lemmer Tours uit Lelystad naar Den Haag gereden.

De ondernemers voelen zich ongelijk behandeld. In een touringcar mogen op dit moment gemiddeld twaalf personen worden vervoerd. "Maar als onze bussen worden ingezet vanwege een stremming op het spoor in Flevoland, dan mogen er ineens 70 mensen in", zegt eigenaar Henry Meering van Almere Tours. De ondernemers zouden graag op zijn minst weer een complete schoolklas willen kunnen vervoeren.

De actie van vandaag
In Den Haag waren aan het begin van de middag zo'n 200 bussen verzameld. Een groot aantal daarvan was vanuit De Meern gezamenlijk met 70 kilometer per uur onder politiebegeleiding over de A12 richting de hofstad gereden.

Afgesproken was dat in Den Haag 40 touringcars door mochten rijden naar het Malieveld. De overige bussen werd geparkeerd bij het ADO-stadion. Op het Malieveld werden de busondernemers en chauffeurs toegesproken door Theo Vegter, de voorzitter van Busvervoer Nederland. Aan Kamerleden van de VVD, D66 en de PVV werd vervolgens een petitie overhandigd, met het verzoek de touringcarsector te helpen.

Namens de VVD nam Kamerlid Erik Ziengs (rechts) de petitie in ontvangst.

Een van de aanwezigen zei dat het seizoen voor de busbedrijven al in het water is gevallen. Geld is volgens hem nodig om tot volgend jaar overeind te blijven, want ze lopen nu de inkomsten uit de drukke periode tussen maart en juni mis door coronabeperkingen. "Als we niet snel steun krijgen, valt heel de sector om." De busbedrijven vragen een bedrag van 240 miljoen euro.

De stoet bussen heeft voor zover bekend op de A12 niet voor grote problemen gezorgd, al ontstond er tussen Zoetermeer en Nootdorp wel een file. De bedrijven hadden afgesproken dat ze het overige verkeer op de snelweg niet zouden hinderen. Wel werd er onder het motto 'Honk for Hope' getoeterd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel