Opnamestop jeugdhulp voorkomen door gemeenten

FLEVOLAND • Do 18 juni 2020 | 7:30 • Donderdag 18 juni 2020 | 7:30

Een aangekondigde opnamestop bij de jeugdhulp in de provincie is op het laatste moment voorkomen door de zes gemeenten in Flevoland. Dat zegt de Almeerse wethouder Roelie Bosch. Het Samenwerkingsverband jeugdhulp met verblijf dreigde geen kinderen meer te helpen, omdat het extra geld wil. De gemeenten willen vasthouden aan het oorspronkelijke budget, maar ze hebben nu wel toegezegd te willen onderhandelen. De opnamestop is daardoor afgewend.

Het samenwerkingsverband is vorig jaar opgericht door zorgorganisaties Vitree, 's Heeren Loo en Pluryn. Van de Flevolandse gemeenten heeft het een budget van 35 miljoen euro gekregen voor 2019.

Volgens Bosch vraagt het samenwerkingsverband nu om 3,5 miljoen euro extra voor 2019, vanwege onvoorziene kosten. De zes gemeenten weigeren dit bedrag te betalen omdat er van tevoren een afspraak over het budget is gemaakt.

Wel mogelijkheid voor aanvullende financiering
In het contract voor de jeugdhulp is wel de mogelijkheid voor aanvullende financiering ingebouwd. Maar de aanvraag voor extra budget over 2019 van het samenwerkingsverband is volgens de zes gemeenten onvoldoende onderbouwd of voldoet niet aan de voorwaarden.

Dat er nu onderhandeld gaat worden, gebeurt volgens Bosch "ten behoeve van alle kinderen die hulp nodig hebben". Het betekent volgens haar niet dat het samenwerkingsverband zijn zin krijgt. "We willen voorkomen dat we straks voor de rechter staan, maar voor nu houden we onze poot stijf."

De Flevolandse gemeenten en het Samenwerkingsverband gaan nu om de tafel zitten met een bemiddelaar. Verder is de hulp ingeroepen van het landelijke 'Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd'. Wanneer die gesprekken plaatsvinden is nog niet duidelijk.

Omroep Flevoland heeft het Samenwerkingsverband ook om een reactie gevraagd, maar dat wilde in het huidige stadium niet reageren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel