Schiphol: aangifte onacceptabel

LELYSTAD • Di 23 juni 2020 | 17:27 • Dinsdag 23 juni 2020 | 17:27

Schiphol en Lelystad Airport vinden het 'onacceptabel' dat actiegroepen aangifte hebben gedaan tegen personen, omdat de uitstootcijfers van stikstof niet zouden kloppen.

In een korte verklaring reageert de luchthaven daarmee op de aangifte door de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL). Die hebben het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie in Amsterdam gevraagd onderzoek te doen naar strafbare feiten in onderzoeken naar de uitstoot van stikstof.

Volgens SATL is er sinds 2014 sprake van valsheid in geschrifte, misbruik van gezag, overtreding van de wet economische delicten en verduistering van bewijsstukken. De aangifte is gedaan tegen elf mensen, onder wie topambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de directeur en oud-directeur van Lelystad Airport en directeuren van vier onderzoeksbureaus.

In een korte verklaring schrijft Royal Schiphol Group: "Wij vinden het goed dat burgers en organisaties ruimte krijgen om kritisch te kijken naar grote besluiten, zoals de opening van Lelystad Airport. Als er fouten worden gemaakt, dan moeten ze worden gecorrigeerd. Dat is in het dossier Lelystad Airport ook gebeurd. Door aangifte te doen wordt echter een grens gepasseerd. De integriteit van collega's, de overheid en onafhankelijke experts wordt hiermee ernstig in twijfel getrokken. Dat vinden wij onacceptabel."

Lelystad Airport wil verder niet reageren en laat het onderzoek over aan het Openbaar Ministerie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel